Пріоритетним завданням галузі є забезпечення права на здобуття якісної освіти. У нелегкі для країни часи це завдання ускладнюється необхідністю нівелювання значних освітніх втрат.

З цією метою на Черкащині Благодійним Фондом «Фонд освітніх ініціатив» у рамках проєкту ПРООН «ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні потреби центральної і місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни» за підтримки Європейського Союзу та Accord Group продовжується реалізація проєкту «Освітній хаб «Навички майбутнього».

З результатами означеної роботи ознайомилися представники ООН – фахівець з питань освіти Дитячого фонду ООН, ЮНІСЕФ Світлана Стукало та координаторка з питань освіти Дитячого фонду ООН, ЮНІСЕФ Любов Шмиголь, які 31 січня відвідали заклади освіти області.

Нагадаємо, перший освітній хаб у рамках проєкту створено на базі STEM-центру КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради».

Освітній хаб – середовище STEM-освіти, яке має унікальні можливості для отримання комплексного результату, адже одночасно надає доступ до якісної освіти, готує фахівців професій ХХІ століття, співпрацює з батьківською аудиторією та позитивно впливає на гармонізацію внутрішньо переміщених осіб у нових громадах.

Ключова цільова аудиторія учасників освітнього хабу – учнівська молодь. У освітньому хабі передбачена організація «Діджитал студії для учнів», «STEM-академії для студентів» та «Освітнього клубу для дорослих». Також у хабі передбачена організація дистанційної освіти шляхом доступу до комп’ютерів для учнів ВПО, які не мають своїх домашніх ноутбуків чи інших гаджетів для навчання. Інфраструктура хабу дозволяє систематично проводити тренінги для батьків і здійснювати підготовку та перепідготовку ІТ та STEM-фахівців.

Також вже зовсім скоро перші відвідувачі зможуть скористатися послугами аналогічного освітнього хабу в Смілянській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №11. Рішення про обрання саме цієї школи було прийняте спільно з Дитячим фондом ООН, ЮНІСЕФ, який допоміг в технічному забезпеченні наповнення освітнього середовища. Смілянська ЗОШ № 11 є однією з найбільших у місті у центрі великого мікрорайону. Водночас у закладі освіти навчається велика кількість учнів з числа внутрішньо-переміщених осіб, що є цільової аудиторією таких освітніх осередків.

Перебуваючи в закладках освіти, представники ООН обговорили з ректором КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Наталією Чепурною та працівниками галузі перспективи поглиблення подальшої співпраці.

За інформацією Управління освіти і науки Черкаської обласної військової адміністрації