25 травня 2020 в ході проведення природоохоронного рейду спеціалістами Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Держекоінспекції Центрального округу спільно з поліцейськими водного патруля РО ВО Управління патрульної поліції в Черкаській області на території Липівського орнітологічного заказника виявлено двох громадян, які за допомогою гумового човна здійснювали вилов водних живих ресурсів. Повідомив начальник управління екологічного нагляду Олександр Позняков.

При огляді, виявлено та вилучено дві мисинові сітки кроком вічка 80*80 мм, якими правопорушники встигли виловити рибу видів: линок – 1 шт., товстолоб – 1 шт., судак – 1 шт., карась – 2 шт. та лящ – 5 шт.
Обрахована сума завданих збитків державі становить 3129 тис.грн.

За вчинення незаконних дій по вилову риби на громадянин складено два адміністративні протоколи за статтею 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил охорони та використання територій та обʼєктів природно-заповідного фонду).

На місце події викликана слідчо-оперативна група Золотоніського РВ відділу поліції ГУНП в Черкаській області для встановлення обставин вчинення правопорушення. Незаконні знаряддя лову та човен вилучені для проведення слідчих дій. Риба передана на реалізацію до рибоприймального пункту з подальшим перерахуванням коштів до бюджету.

Враховуючи завдану істотну шкоду та значну кількість виловленої риби на об’єктах природно – заповідного фонду вирішується питання про порушення кримінального провадження за ознаками статті 249 КК України (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом).