Старовинний дерев’яний вітряк 1907 року будівництва відновили в селі Теклине Балаклеївської громади Черкаської області. Розповідає Юрій Стригун в газеті “Вечірні Черкаси“.


– З ідеєю відновити вітряк в нашій громаді носимося давно. Коли зрозуміли, що в бюджеті на це з року в рік грошей не вистачає, тоді вирішили відновити вітряк громадою. Організували толоку. Зійшлися всі бажаючі. З часом встановимо аудіогід для екскурсій. Борошно молоти вже не будемо, але покажемо всім, як це робили наші предки», – розповідає сільська голова Олена Благовісна.

Зі слів голови громади велику допомогу у відновленні вітряка надало Володимирівське лісництво на чолі з лісничим Олександром Кисилічиним та майстром лісу Петром Ярошенком, який має понад 40 років стажу роботи.

– Колись у селі було аж 14 вітряків. Саме біля них минуло моє й моїх ровесників дитинство. Захотілося врятувати бодай один, щоби онукам було що показати, – каже Петро Ярошенко.

У вересні в Теклиному відновили місцеву пам’ятку – три криниці. Перед цим провели хімічне дослідження кожного з трьох джерел. Виявилося, що в кожному з них вода має різний хімічний склад, залишаючись при цьому дуже смачною.

Дерев’яних вітряків на Черкащині залишилося дуже мало. У 2018 році ентузіасти відновили один із вітряних млинів у селі Капустине Шполянської громади Звенигородського району.