За даними Черкаського обласного центру з гідрометеорології у найближчу годину з утриманням до кінця доби 23 січня у Черкасах і області очікується сильній сніг, хуртовини, пориви вітру 15-17 м/с. Температура по області вдень 5 – 7° морозу. Про це інформує прес-служба УДСНС в Черкаській області.

Ускладнення погодних умов відповідає ІІ рівню загрози “Помаранчевий” та може призвести до ускладнення та повного припинення руху транспорту на дорогах та вулицях.

Для оперативного реагування на ускладнення погодних умов, 23 січня, у приміщенні Черкаської обласної державної адміністрації, під головуванням заступника голови облдержадміністрації Костянтина Омаргалієва, відбулося засідання оперативного штабу щодо вжиття на території області нагальних заходів з попередження надзвичайних ситуацій у зв’язку з оголошенням штормового попередження про негоду.

Основне питання, що розглядалося на засіданні – «Готовність до реагування на можливі надзвичайні ситуації під час несприятливих погодних умов».

Костянтин Омаргалієв звернувся до представників обласних служб, наголосивши на необхідності стовідсоткової готовності, постійного моніторингу обстановки та координації спільних дій.

– Маємо силами всіх служб якісно й оперативно відпрацювати упродовж доби, аби попередити можливі надзвичайні ситуації. У першу чергу для якісного та швидкого розчищення доріг у межах області, залучити до робіт якомога більшої кількості важкої техніки, моніторити ситуацію з рухом великовагового транспорту, а ще контролювати функціонування пунктів обігріву в усіх районах Черкащини.

Серед питань, що також піднімалися на нараді, – питання інформування населення, як щодо прогнозу так і про заходи, що вживаються для реагування та нормалізації ситуації.

Для упередження виникнення ускладнень дорожнього руху, 23 січня прийнято рішення про введення з 10.30 год. тимчасового обмеження руху вантажного і громадського пасажирського транспорту на автомобільних дорогах області загального користування, а саме:

М-05 Київ – Одеса (км 143+009 – км 237+108);

М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка (через Вінницю) (км 518+697- км 584+222).

Про зняття обмеження буде повідомлено додатково.

Наразі відповідно до протокольних рішень та поставлених завдань, усі пожежно-рятувальні підрозділи Управління продовжують працювати у посиленому режимі роботи.

Управління ДСНС України у Черкаській області вкотре повідомляє громадян про суттєве погіршення погодних умов у найближчі дні та знову застерігає водіїв бути обережними та уважними на дорогах, дотримуватися правил дорожнього руху і за можливості, аби не стати «заручником негоди», відмовитися від поїздок на далекі відстані.

А тим часом, у зв’язку із погіршенням погодних умов на території області, впродовж минулої доби, 22 січня пожежно-рятувальними підрозділами 5 разів надавалася допомога у звільненні автомобілів, які потрапили до снігових заметів, звільнені легкові та спеціальні автомобілі. Зокрема, у селищі Чорнобай рятувальники звільнили із снігового полону автомобіль швидкої медичної допомоги.