На Канівщині працюватиме 6 таких автомобілів. Презентував їх у Каневі та розповів про нові послуги керівник Черкаської дирекції Укрпошти Олександр Марченко під час зустрічі з представниками Канівської ОТГ та району.

Більше 15 мільйонів українців проживають в сільській місцевості. Однак забезпечувати їх благами цивілізації – розміщувати чи будувати банки, великі магазини, аптеки, проводити надійний мобільний зв’язок – не вигідно. Тому на сьогодні фактично єдиний зв’язок зі світом цих людей підтримує Укрпошта.

Аби збільшити географію своєї присутності та забезпечити усіх жителів сільської місцевості 100 % сучасних послуг Укрпошта запроваджує новий проект та вводить пересувні відділення поштового зв’язку. Проект не новий. Такий формат використовують Великобританія, Німеччина, Австралія, США та інші. В Україні його два роки випробовувала Чернігівщина.

Пересувне відділення поштового зв’язку (ПВПЗ) — це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає у невеликі села та хутори з населенням до 2000 жителів. Пересувні відділенні потрібні для того, аби жителі навіть найвіддаленіших і найменших населених пунктів України отримали всі потрібні їм поштові, логістичні й фінансові послуги.

Директор обласного відділення Олександр Марченко озвучив присутнім  головні зміни, які відбудуться в роботі пошти, та як вони, власне,  впроваджуватимуться в життя на Черкащині.

– У Черкаській області проект реалізується в цьому році, вся Україна перейде на новий формат роботи вже з нового року, – говорить О.Марченко. – Про закриття відділень мова не йде. Навпаки – ми збільшуємо свою географію присутності. І відтепер будемо відвідувати ті села, де немає поштового відділення, де нас не було ніколи. Так, на сьогодні 358 сіл області мають стаціонарні поштові відділення. Після реалізації проекту географія покриття складатиме 752 села, тобто вдвічі більше.

Учасники заходу мали змогу й на власні очі побачити самі автомобілі, які будуть курсувати селами Канівського району, обслуговуючи жителів громад. Це авто FIAT DOBLO. Воно тримісне, з обладнаним робочим місцем для бригади та великим ізольованим багажним відсіком для посилок чи товарів.

У склад бригади пересувного відділення входять: начальник пересувного відділення, листоноша та водій – кур’єр і він же охоронець.

У визначений день або дні (залежно від кількості населення та послуг, якими користуються селяни) вони приїжджатимуть у невелике село чи хутір, надаючи селянам свої послуги – доставка пенсії, посилок, листів, забезпечують можливість оплатити послуги тощо.

Листоношам не доведеться більше за будь-якої погоди долати великі відстані пішки або на велосипеді з великими вантажами, в тому числі, значними сумами грошей, наражаючись щоразу на небезпеку, – наголосив О.Марченко. – Зараз ми лише «запускаємось». Будемо вивчати маршрути, протяжність дороги, знайомитися з головами ОТГ та сільськими старостами, тому одночасно працюватимуть і стаціонарні відділення, і пересувні відділення. Поступово вводитимемо торгівельні послуги. Під кінець місяця плануємо вже приймати платежі. З 4 жовтня вже доставлятимемо пенсії.

Запитували представники громад як часто приїжджатимуть пересувні поштові відділення до села?

– Чим більше послуг – передплата газет, оплата послуг, доставка ліків, тим частіше пошта приїжджатиме. Якщо додаткових послуг не буде – то двічі на місяць – коли пенсія, і коли оплата комунальних послуг, – пояснив керівник Черкаської дирекції Укрпошти.

Цікавило селян, як працюватимуть мобільні бригади узимку, у разі сильних снігопадів.

– Так само як і раніше. Звісно, ми чекатимемо, доки не розчистять дороги, але повідомлятимемо наших клієнтів про затримку, щоб вони не хвилювалися. Клієнт для нас головний, і ми робитимемо все, щоб він був задоволений, – наголосив О.Марченко.

– Для села – це однозначно позитив. Особливо для тих населених пунктів, де пошти ніколи не було, – підсумував керуючий справами Володимир Святелик та подякував представникам Укрпошти за презентацію та впровадження таких інновацій.