У Яблуневі, що на Канівщині відбулися довибори депутатів сільської ради. Обрано 8 депутатів замість тих, яких раніше відкликали за народною ініціативою. Із ново обраних – половина представники Аграрної партії України. Про це повідомляє Прочерк.

 На думку черкаських політичних аналітиків, яблунівські довибори, по суті, стали «репетицією» виборів до місцевих рад в об’єднаних територіальних громадах, що мають відбутися 23 грудня в 27 ОТГ Черкащини.

Із 12 виборчих округів у Яблуневі вибори відбулися у восьми, явка склала 40%. Як повідомив сільський голова Віктор Огороднік, вибори пройшли спокійно, без провокацій.

Перебіг голосування контролювали представники кількох політичних сил – Радикальної та Аграрної партій, «Свободи» і Національного корпусу.

За даними підрахунку голосів, 4 місця у сільраді отримали представники Аграрної партії, по 1 місцю – ВО «Батьківщина» і «УКРОП», та ще 2 депутати – безпартійні.

Необхідність у проведення «проміжних» виборів у Яблуневі викликана складною з юридичного та політичного погляду ситуацією в селі.

Більшість жителів села (про що свідчать неодноразові опитування, збори підписів та громадські обговорення) в процесі створення ОТГ висловили бажання приєднатися до Канева. На це є згода й у міста. Процес приєднання Яблунева до Канева триває вже близько двох років, проте останнім часом його було пригальмовано. Як твердять у селі, менеджмент агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт», який має в Яблуневі свої потужності, наполягає на об’єднанні не з Каневом, а з сусіднім селом Литвинець. Таку ж позицію зайняло й керівництво району.

Натомість, директор ТОВ «НВФ Урожай» (одного з підрозділів МХП) Олександр Воскобойнік будь-які звинувачення в тиску на органи місцевого самоврядування відкидає й називає їх «політичними спекуляціями». Він твердить, що його підприємство завжди знаходить спільну мову з ОТГ й виділяє на їх розвиток чималі кошти. Як наголошує пан Воскобойнік, важливо, щоб рішення про приєднання до тої чи тої ОТГ було за громадою.

Цього літа в Яблуневі відбулася «сесія сільської ради», правомочність якої оскаржено в адміністративному суді. Серед її рішень – відмова від об’єднання з Каневом і відставка сільського голови Віктора Огородніка. Хоча ці рішення навіть не було оформлено документально, прізвище Огородніка в Єдиному державному реєстрі вже незабаром було замінене прізвищем іншої особи. Унаслідок цього жителі села відкликали більшість депутатів сільради, і її діяльність було повністю заблоковано.

Отож, важливим кроком до розблокування життєдіяльності сільської ради і стали недільні вибори.

За словами директора обласного Центру розвитку місцевого самоврядування Сергія Слинька, новообрані депутати вже найближчим часом зможуть взяти участь у сесії. Перебіг ситуації в Яблуневому – під уважним контролем обласної влади і громадськості.