ЗМІ кремлівського пулу та z-телеграм канали поширюють відео, яке нібито було зняте у місті Сміла Черкаської області. На відео чоловік демонструє платіжку за споживання газу. На зворотньому боці цього “документа” нібито надрукована повістка у місцевий військкомат. Пише “Укрінформ”.

Це фейк. Відео було зняте самими росіянами з власноруч надрукованою фейковою “платіжкою-повісткою”.

blank

Пропагандисти вже не вперше використовують саме цю платіжну квитанцію для продукування фейків. У 2019 році, за три роки до повномасштабного вторгнення, вони  використали папірець з такою самою адресою та платіжним номером, але іншим ім’ям. Навіть у пункті “до сплати” значиться та сама сума 9 901 гривень 13 копійок.

Прокололися пропагандисти і при створенні підробленої повістки на зворотному боці фейкової платіжної квитанції. Вони вписали у графу “місце проживання” не адресу вулиця Філатова, 6, яку вказали у фейкові платіжці, а вулицю Чорновола 72-а – фактичну адресу КП “Смілакомунтеплоенерго”, тобто підприємства, яке й надає послуги з опалення у місті Сміла.

blank

blank

blank

blank

Російська пропаганда не вперше створює фейкові матеріали щодо проведення мобілізації в Україні.  Укрінформ спростував дезінформацію про те, що у Житомирській області роздають повістки через “Дію”, що  у Чернігівській області в оголошеннях для нужденних пишуть номер військкомату, що на Вінниччині заманюють чоловіків у ТЦК під виглядом новорічного свята для дітей, а у Києві повістки нібито роздають біля ковзанок.