Як стати одразу і юристом, і економістом, і фінансистом, і тендеристом, і медиком, і інженером, і військовим, і механіком, і ще бозна ким, не протираючи роками штани за студентськими партами і не зазубрюючи томи і томи спеціалізованої літератури? Ви скажете, що таке неможливо, бо щоб стати фахівцем навіть в одному із вказаних напрямків – потрібно довго і наполегливо вчитись, складати іспити і захищати диплом. І це справді так. Але, як виявилось, не для всіх! Бо для деяких галасливих черкасців достатньо просто оголосити себе «громадським активістом». І все! І зразу можна сперечатись з юристами з приводу підстав розірвання договорів та судової практики, з медиками з приводу технічних характеристик вузькоспеціалізованого обладнання, а з військовими за те, яка саме техніка і обладнання їм необхідні на фронті. Саме такою виявилась «дискусія» на сесії Черкаської міської ради, коли депутати голосували за Бюджет розвитку на 2024 рік, а пару десятків адептів політичного руху «Всі гроші на ЗСУ» намагались їх «затюкати».

Зрозуміло, що нерідко діалоги між фахівцями та «активістами» виглядали досить комічно. Наприклад:

– Чому оце медичне обладнання таке дороге, адже ось ми бачимо таке ж можна купити в десять разів дешевше? – обурюються «активісти» запланованим коштам на медичну закупівлю для реабілітації військових.

– Це обладнання, і те, про яке ви говорите, – відрізняється функціоналом. По простому кажучи, якщо лікувати воїна на дорожчому, то, скажімо, його непрацююча рука відновиться повністю, а на дешевшому – ні. Бо ж це як два планшети: з виду, планшети як планшети, але один коштує 11 тисяч, а інший – 48 тисяч, бо в нього більше пам’яті, потужніші процесори, новіша операційна система і так далі. Дорожче обладнання більш інноваційне, – спробували пояснити тонкощі директор департаменту охорони здоров’я ЧМР та головний лікар, додаючи, що саме таке дорожче обладнання вибрали лікарі-реабілітологи з огляду на ті завдання, які вони будуть на ньому виконувати.

– Нє, треба купити дешевше, китайське, бо воно нічим не відрізняється, польська фірма просто блямбочки переклеїла на ньому і все, – кричать «активісти».

Якби на сесії можна було вмикати звуковий супровід, то на цьому місці, як в комедійних серіалах, треба було вставити закадровий регіт.

Або суперечка з начальницею департаменту юридичного забезпечення ЧМР про підстави для розірвання вже підписаних договорів на постачання обладнання.

– Коли ми пройшли тендерні процедури і підписали договір, скажімо, на постачання обладнання, то ми не можемо його розірвати, бо постачальник подасть до суду і ми змушені будемо сплатити ще й похідні судові витрати, – пояснює юристка.

– Але ж в договорі написано, що ми можемо його розірвати, коли в нас відпаде потреба в закупівлі обладнання або за відсутності фінансування, – кричать «активісти».

– Як показує судова практика, і я наводила тут приклади, жоден суддя не візьме цей пункт у якості аргументу на нашу користь, – згадує низку прецедентів фахівчиня.

– Нє, це все маніпуляції, – продовжують кричати «активісти».

– А ви маєте юридичну освіту? – не витримує начальниця департаменту.

– Ні! – гордо кидають їй «в обличчя» «активісти».

На цьому все. Завіса. І, звісно, дружний регіт за кадром.

І при цьому весь цей «громадський актив» вів себе на сесії, як большевицький ревком на сільських зборах, де всі, хто не з ними, – «контра» і «куркулі». Не вистачало лише шкірянок і портупей з наганами, щоб зразу пустити кулю в лоб особливо «упертим» опонентам. Вони перебивали фахівців, кричали «Ганьба!» тим, хто намагався їх переконати, раз-у-раз вибігали до трибуни і повчали-ображали-погрожували. І це було б досить весело, якби ці новоявлені «лєніни» і «троцькі» з подібною «аргументацією» не вимагали, скажімо, відмінити матеріальну допомогу малозабезпеченим із фонду міського голови, мовляв, нехай люди звертаються в соціальні служби. При цьому деякі «активісти» якраз тільки повернулись із морського відпочинку за кордоном, і тями не ймуть, що для когось із пенсією в 3000 гривень ті 4000 допомоги – то порятунок від смерті без ліків. Бо вони і не знають, що в нашій державі немає жодної допомоги на лікування, а вузько-спеціалізована медицина – часто не доступна навіть людям із середніми доходами. І дав би Бог, щоб ті «активісти» і не зіштовхувались із тими соціальними службами, в які так легко послали практично половину нашого трьохсоттисячного міста. І в цих знавіснілих перепалках деяких з них так і хотілося запитати: у скільки життів простих черкаських пенсіонерів вони оцінюють один дрон для армії? То що, треба ту кількість пенсіонерів на площу вивести і розстрілять, щоб не тратити на них гроші і купити дрон? І це взагалі нормально, зводити бюджет до такого вибору: життя черкасців чи дрони? Це нормально, закликати економити на житті поранених військових, на сім’ях загиблих чи на вшануванні пам’яті Героїв? Чомусь існує підозра, що вожді цих протестів прекрасно усвідомлюють і такі нюанси, але в запалі боротьби проти конкретних посадовців готові їх нехтувати.

Зрозуміло, що «активісти» захейтили і суму, яку місто виділило на підтримку обороноздатності, заліпивши «неспростовний» аргумент – вона, мовляв, не вся піде на підтримку «бойових підрозділів».

У той же час, місто виділяє, як і обіцяло, близько півмільярда гривень.

Тож, серед рішень, які ухвалили депутати у всьому цьому паноптикумі, були, зокрема, такі:

– Затвердили зміни до бюджету (у тому числі, бюджет розвитку)та Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста Черкаси. На підтримку обороноздатності передбачили 460 млн грн.

Серед ключових об’єктів, які будуть профінансовані – завершення ремонту вул. Гагаріна, завершення ремонту вул. Героїв Холодного Яру, ремонт травматологічного відділення Третьої лікарні, роботи по інфекційній лікарні.

– Проголосували за зміни до міської цільової програми заходів та робіт з територіальної оборони м.Черкаси на 2022-2023 роки. Програмою передбачено можливість спрямування на потреби ТрО у 2024 році 150 млн грн.

– Ухваленими змінами до Комплексної програми соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м.Черкаси на 2022-2024 роки передбачили щомісячні виплати членам добровольчих формувань по 3 тисячі гривень.

– Затвердили зміни до програми забезпечення законності та профілактики правопорушень у місті Черкаси на 2022-2026 роки. У ній передбачено реалізацію таких заходів Нацполіції, як функціонування комплексної системи безпеки, робота відеоспостереження у місті, придбання спеціальних автомобілів тощо.

– Змінами до програми “Турбота” передбачили можливість виплати у 2024 році матеріальної допомоги з фонду міського голови. На це в програмі закладено близько 900 тис.грн. За такою допомогою переважно звертаються тяжкохворі люди, які потребують дороговартісного лікування.

– Проголосували за передачу 5 спеціалізованих автомобілів на потреби ЗСУ.

Поліна Котова