14 жовтня, на велике християнське свято Покрову у селі Мельники на Чигиринщині відбувся перший Холодноярський ярмарок, організований за підтримки партнерів – Благодійного фонду «Урожай — громаді» та ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП.

Головним гаслом фестивалю організатори назвали: «Китайським товарам – ні, російським – ні, у продажу лише українське».

Тож гості свята, а їх прибуло до Мельників з кілька тисяч, змогли весело провести час і розважитися, бо з самісінького ранку на сцені та на всій території ярмарку лунали співи, танцювали хороводи. Окрім того, гостям трапилась прекрасна нагода ще й побазарувати і придбати овочі, фрукти, обмішку, ремесляні вироби, сувеніри, навіть поросят з баранами. І не лише придбати, адже в численних конкурсах можна було й виграти корисні та смачні подарунки.

blank

Прикметно, що кілька місяців тому Мельники вже збирали любителів народних ремесел та українських народних традицій на фестиваль «Крутий заміс».

– Під час фестивалю, тоді я висловив думку, що ця подія розростеться до всеукраїнського масштабу. – каже директор «Урожаю» Олександр Воскобойнік. — І нині ми вже бачимо, що люди їдуть до Мельників з родиною, дітьми, друзями.

blank

До речі, на ярмарку гончарі витягли із печі чергову партію глиняних горщиків, традицію «колективного» ліплення і обпалювання яких було розпочато на «Крутому замісі».

На думку Воскобойніка, саме місце і дата фестивалю мають значення:

– Історики кажуть, що на цьому місці в селі Мельники свого часу отаман Максим Залізняк, отаман Семен Неживий проводили ярмарки. Вирішили відродити це історичне дійство, а не просто започаткувати нове, щоб показати людям, що історія нашого народу має продовження в майбутньому, бо ми є носіями цієї історії, цих традицій і цих національних особливостей. Бо саме ми і є тим зв’язком між минулими і прийдешніми поколіннями, тому від нас залежить, які цінності понесуть у майбутні віки наші нащадки.

blank

Під час фестивалю організаторами також було виконано надзвичайно почесну та важливу місію – бійцям 28 бригади, що нині перебуває на Сході, було передано автомобіль з польовою кухнею, відреставрований коштом «Урожаю». Адже іще одна нинішня українська реалія – війна, і для перемоги весь народ має бути згуртованим.

– Вже 17 жовтня автомобіль буде передано воїнам. Крім того, на фронт поїдуть подарунки, продукти харчування, теплі речі тощо. Приклад співпраці з «Урожаєм» доводить,  що армія і народ єдині, – подякував підприємству-волонтеру обласний військовий комісар Євген Курбет, що теж прибув на ярмарок.

– Є передова на Сході, а є передова наша – в тилу, якою ми забезпечуємо економічну безпеку нашої держави та духовну єдність, – наголосив у відповідь Олександр Воскобойнік.

blank

Свято тривало майже увесь день, учасники ярмарку та конкурсів отримали від організаторів дипломи та подяки.

blank

Головною ж родзинкою став виступ відомої української співачки, переможниці «Євробачення-2004» Руслани, яка із власної ініціативи вирішила підтримати відродження не менш знакової і значної холодноярської традиції, адже українці, попри те, що вміють тримати в руках зброю і готові до останнього подиху захищати свою Батьківщину, – надзвичайно миролюбний, життєрадісний, щедрий і веселий народ, тож ярмарки з давніх давен були осереддям національно-культурного і суспільного життя, а не просто можливістю продати свій крам. Приурочувались ярмарки великим народним чи релігійним святам і перетворювались на кількатижневе феєричне дійство, коли, окрім торгівлі, люди обмінювались досвідом, знаннями і добрими щирими емоціями.

blank

blank

blank

Тож організатори запевнили гостей заходу, що і «Крутий заміс», і Холодноярський ярмарок будуть щорічними та щоразу дивуватимуть черкащан новими цікавинками, щоб все більше українців долучалися до холодноярських традицій.

blank

blank

Варвара Горова