Кількасот річний парк площею 50 гектарів на Звенигородщині. Колись у цих мальовничих місцях полюбляла відпочивати місцева знать. А у XVIII столітті у будинку поблизу парку мешкали князі Голіцини. Нині ж навколо –  лише кущі й руїни. А тиждень тому місцева влада узялася корчувати вікові дерева. Жителі зібралися на протест, пише “Рідна Черкащина”.

Козацьке лежить неподалік від села Шевченкове – відомого туристичного осередку, батьківщини Тараса Шевченка. розташована пам’ятка архітектури – садиба княгині В.В.Голіциної з великим парком, закладеним у 18 ст.

“Усе погане залишили, тут росли вікові дерева, які символізували жінку, одне з них було схоже на жінку, всі ходили, це як фотозона було, тепер її немає”, – розповідає місцева жителька Ніна Лагода.

Колись Козацький парк за популярністю серед туристів був нарівні з відомою Софіївкою в Умані, пригадують місцеві.

Місцеві чиновники переконують – незаконно нічого не рубають. Дозволи є, запевняють – це санітарна вирубка.

“Зробили лісопатологічне обстеження, потім їдемо в Софіївку, робимо наукове обгрунтування, засідає вчена рада 16 чоловік, робить витяги і заключення. Потім весь пакет подаємо в Мінекології, потім звідти направляється в управління екології Черкаської адміністрації”, – пояснює еколог Звенигородської міської ради Володимир Чорновіл.

Селяни не вірять. Показують – пеньки живі, а сухостій, який мали б прибрати – ніхто не чіпав. Місцеві вважають – здорові дерева  спиляли на продаж, бо міток на пеньках, які залишають під час санітарних рубок, немає.

Жителі припускають – тут зрубали зо три сотні дерев. З перевіркою у Козацький парк приїхали з державної екоінспекції – з’ясовують, що ж насправді пішло під сокиру.

Якщо дерев буде більше – за кожне незаконно зрубане випишуть штраф у кілька тисяч гривень. Його отримає Звенигородська міська рада, яка і має контролювати санітарну розчистку.