Пам’ятник учительці Тетяні Годі знову стоїть на її могилі в селищі Цибулів Монастирищенського району. Після тривалої епопеї із його таємничим зникненням усе благополучно закінчилося.

Про це пише Юрій Стригун у газеті «Вечірні Черкаси».

Історія почалася торік. Тоді колишні учні покійної вчительки української мови під час зустрічі випускників помітили, що надгробок Тетяни Годи розкришився і руйнується. Хтось запропонував встановити новий коштом класу. Зібрали понад 10 тисяч гривень. Перша спроба виявилася невдалою. Майстри помилилися і встановили пам’ятник не на могилі вчительки, а на сусідній, де була похована її донька. Вдячні учні не знітилися, пам’ятник переставили, а заодно впорядкували й могилу доньки улюбленої вчительки. Це обійшлося їм ще у 5 тисяч гривень.

Але на цьому пригоди не завершилися. За кілька днів надгробок таємничо зник. Згодом виявилося, що він не сподобався теперішній директорці Цибулівської школи Ользі Ковальській. Ольгу Михайлівну та її родину обурило, що на обеліскові вчительки Тетяни Годи було вибито приміщення колишньої школи. Річ у тім, що Ковальська приватизувала будівлю й тепер проживає там разом із чоловіком та дітьми. Директорці не сподобалося, що на фото були зображені навіть супутникові антени, які встановила вона з чоловіком.

Майстри знову демонтували пам’ятник і замість фото школи вибили там книжки й зошити. Цього разу обурилися вже ініціатори встановлення. Їм не сподобалося, що хтось забрав обеліск без їхнього відома.

Була навіть заява в поліцію і велося слідство.

Утім у сторін вистачило мудрості знайти компроміс.

– Хтось із наших однокласників порився в архівах і знайшов старовинне фото нашої школи без супутникових антен, які там поставила Ольга Ковальська, – розповідає випускниця 1977 року Леся Ткаченко. – Ми передали його майстрам. Ті швидко, буквально за один день, замість книжок і зошитів вибили новий малюнок. Для певності написали «Цибулівська школа». Монумент встановили на старому місці. На Провідну неділю ми вже мали змогу покласти до нього квіти. Наскільки мені відомо, директорка школи Ольга Ковальська претензій до монумента вже не висловлює.

Приміщення старої Цибулівської школи звели в 1914 році. За радянської влади там була контора цукрозаводу, а пізніше – школа.