За перші пів року надходження до місцевих бюджетів Черкащини зросли на 19,3%. А це – додаткові 1,3 млрд грн, порівняно з минулим роком. Такі цифри якнайкраще демонструють результати, певен очільник Черкащини Олександр Скічко.

Він зазначає, що зростання надходжень вдалося досягти, зокрема, завдяки посиленню податкової дисципліни в області та вибудовуванню конструктивного діалогу з бізнесом.

– Навесні ми запровадили на Черкащині пілотний проєкт із легалізації доходів завдяки взаємодії територіальних громад із контролюючими та правоохоронними органами, – нагадав голова ОДА. – Приємно, що він уже дає результати. Це є свідченням того, що ми з командою обрали правильну стратегію. Такі податкові надходження до бюджетів області – це додаткові ресурси, які громади спрямують на свій розвиток, поліпшення інфраструктури, соціальні об’єкти тощо.

До загального фонду місцевих бюджетів Черкаської області надійшло 4 462,7 млн грн. Виконання завдання з доходів на 6 місяців нинішнього року склало 108,1%. При цьому:

4 130,9 млн грн надійшло до загального фонду;
18,5% або 644,9 млн грн склав приріст проти січня-червня 2020 року.;
310,3 млн. грн. доходів надійшло понад плану.
Особливо важливо, що збільшення податкових надходжень до бюджетів області відбулося за рахунок збільшення надходжень всіх ключових податків.

Отже, за 6 місяців 2021 року надійшло:

2 604 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 21,2% або на 456 млн грн більше проти надходжень за січень-червень минулого року;
580 млн грн єдиного податку, із приростом 9,3% або на 49 млн грн більше;
451 млн грн плати за землю, із приростом 17,1% або на 66 млн грн більше;
236 млн грн акцизного податку, із приростом 11% або на 23 млн грн більше.
Водночас 45 із 66 громад області подолали встановлений Бюджетним кодексом 5%-ий бар’єр, який дає змогу вносити зміни до бюджету та розподіляти додатково отримані доходи. Таким чином, громади отримали 200 млн грн додаткових фінансових ресурсів для реалізації найбільш нагальних і важливих власних проєктів.