Тривожною для медиків Черкащини стала новина, що на Тернопільщині після контактів із хворими на коронавірус захворіло шестеро лікарів. Саме тому, наголошують фахівці, – найперше завдання влади нині – захистити лікарів та медперсонал, забезпечивши їх у повній мірі спеціальними засобами. Лише тоді вони зможуть швидко і професійно діяти в ситуації поширення хвороби. Якщо ж цього не зробити зараз, доки в області небагато хворих, – то ризикуємо залишитись без лікарів, коли епідемія набуде більших масштабів.

За словами начальника управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Лариси Кошової, у зв’язку з відсутністю стрімкого росту захворюваності на коронавірус в області, гострої потреби, приміром, в апаратах штучної вентиляції легень, медичні заклади станом на сьогодні не мають. Проте, як тільки почне зростати кількість хворих, без спеціального обладнання якісне надання медичної допомоги неможливе, адже те обладнання, що є в наявності зараз, потребує оновлення.

– ​Найбільш критично нині для нас – забезпечення лікарів засобами індивідуального захисту, адже вони повинні приймати пацієнтів з підозрою на коронавірус лише в спеціальному одязі, щоб бути максимально захищеними. На сьогодні маємо 2500 одиниць засобів індивідуального захисту на всю область, їх вистачить ненадовго, – коментує Лариса Кошова. – Виконання ж всіх профілактичних заходів, зокрема часте і ретельне миття рук, дотримання рекомендованої дистанції один від одного у 1,5 м, а також дотримання режиму самоізоляції допоможе розірвати ланцюжок швидкої передачі вірусу один від одного і унеможливить різкий стрибок захворюваності.

Спеціалісти в усьому світі наголошують, що захист лікарів, тестування груп ризику та ізоляція хворих і носіїв – найдієвіші способи у боротьбі з коронавірусом. Все інше – більше залежить від загального стану медицини країни та від індивідуального здоров’я громадян, тож треба оперативно впливати на те, на що можна вплинути, доки в нас є на це час.