Усім нам випала велика честь бути свідками народження єдиної помісної Української Православної Церкви. Це справді, історична, доленосна подія. Хоч церква в Україні й відділена від держави, але це питання є суспільно-політичним питанням нашої незалежності, національної безпеки та державності.

Утвердження і визнання єдиної Української автокефальної Православної Церкви – це гарантія відчуття єдиної родини, де панують лад і злагода, немає розбрату і непорозуміння. У єдності наша сила, міць і могутність, запорука поваги й любові один до одного, духовної толерантності.

У нелегких умовах Українська Православна Церква рухається до об’єднання. Є як зовнішні, так і внутрішні завади, але цей рух уже не спинити. Українська Православна Церква має необхідний потенціал для об’єднання українського православ’я та консолідації суспільства й потребує єдиної позиції усіх гілок православ’я щодо шляхів подолання церковних розділень. Усіх нас моральний і громадянський обов’язок підтримати зусилля, спрямовані на єднання православної церкви в Україні, утвердження та визнання її автокефалії. Утвердження Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні – це мрія багатьох поколінь. Тож, керуймося насамперед здоровим глуздом, забудьмо про власні амбіції, образи, зневіру та песимізм, піклуймося про згуртованість, несімо в серці любов до рідної землі. Адже всі ми – за сильну Україну, гармонію і взаєморозуміння, мир і спокій.

Велика надія в цьому об’єднавчому процесі на духовних пастирів Черкащини – митрополита Черкаського і Канівського Софронія та митрополита Уманського та Звенигородського Пантелеймона, які мають авторитет і повагу людей, мудрість та життєвий досвід. Є надія, що вони власною позицією, словом і діями сприятимуть утвердженню незалежної Української автокефальної православної церкви. В ім’я незалежної України, її народу й кожного сущого на благословенній українській землі.

З надією і вірою, Черкаська обласна організація ВО “ЧЕРКАЩАНИ”