Днями гостем студії  «ВиЧЕрпно» став заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Ярослав Березань. Мова йшла про децентралізацію та про те, якими темпами вона проходить на Черкащині.

За словами заступника, станом на сьогодні в області є 26 об’єднаних територіальних громад, а за підсумками минулого року Черкащина посіла третє місце по темпам створення ОТГ.

Крім іншого, Ярослав Березань розповів, що чекає на ті громади, які не встигнуть об’єднатися у визначений законом термін:

– Є велика вірогідність того, що ці вибори, які заплановані на жовтень, будуть останніми виборами у форматі добровільності. Наступні місцеві вибори будуть у 2020 році, а, як правило, за рік до чергових виборів позачергові не призначаються. Тому тим, хто не об’єднається добровільно, як сказав Президент, будуть допомагати об’єднуватися «згори». Є відповідний перспективний план об’єднаних територіальних громад, що затверджений обласною радою, а в подальшому — Кабміном. Зараз ми його доопрацьовуємо,  і вже у 2020 році чергові місцеві вибори відбудуться за цим планом.

За словами Ярослава Березаня, з початку старту реформи найбільше змінилися настрої сільських голів.

– Щодня ми отримуємо по 2-3 запити на обрахування фінансової спроможності громад. На жаль, у нас є ще 5 районів, де не створено жодної ОТГ. Як правило, це невеликі райони, де немає сіл, які можуть стати центром об’єднаної громади. Ще одна проблема — в тому, що є громади, які не можуть об’єднатися між собою історично.

Детальніше дивіться у відео: