Із початку повномасштабного вторгнення в Україні на 35% зменшилася кількість новонароджених. Серед головних причин — міграція населення і невпевненість у завтрашньому дні. За словами фахівчині інституту демографії і проблем якості життя Світлани Аксьонової, наважитися народити немовля допомогло б матеріальне заохочення. Бо ж саме воно, згідно з дослідженням інституту, посприяло у 2005 підняти рівень народжуваності. Як вплинула війна на бажання стати мамами, розповідає Суспільне.

У Черкаському міському пологовому будинку “Центр матері та дитини” за два з половиною роки повномасштабної війни кількість пологів не змінилася і на це є кілька причин, розповів директор Дмитро Вітренко.

“Збільшилася кількість пацієнток, які звертаються з районів, де акушерські стаціонари зменшилися, а то й взагалі — перестали існувати. Це понад 27-30 відсотків — це пацієнти, які приїхали до нас задля допомоги в пологах із районів. За півріччя цього року — близько десяти відсотків внутрішньо переміщених жінок. Ми — лікувальний заклад, який знаходиться в тилу, надаємо допомогу в повному обʼємі”, — пояснив Дмитро Вітренко.

Загалом в Україні кількість пологів із початку повномасштабної війни зменшилася на 25-30%, додав він. Згідно з інформацією департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції, якщо порівнювати перше півріччя 2021 та 2024 років, то за цей рік дітей в Україні народилося на 35% менше — це 87 тисяч 655 немовлят на противагу 133 тисячам 457 малюкам.

Найбільше малечі тепер з’являється на світ на заході країни, розповіла завідувачка акушерського відділення черкаського пологового будинку Ірина Дейнека:

“Ми ж також розуміємо, частина наших вагітних, які проживали у Черкасах, виїхали на західну Україну, або за кордон”.

Все менше і менше дітей в Україні народжується протягом останніх десяти років. Так було і напередодні повномасштабного вторгнення, розповіла провідна наукова співробітниця інституту демографії і проблем якості життя Світлана Аксьонова.

“У нас сумарний показник народжуваності в Україні у 2021 році був нижчий, ніж у європейських країнах. Повномасштабна війна загострила демографічні проблеми, поглибила демографічну кризу”.

Окупація територій, виїзд населення репродуктивного віку за кордон, а відтак і зменшення самої чисельності населення в Україні, її структури — все це вплинуло на показники народжуваності, пояснила пані Світлана.

“Розʼєднання сімей через те, що значна кількість населення виїхала за кордон. На перше місце треба поставити тих, хто боронить нашу країну. Крім тих, хто захищає треба додати активних волонтерів і тих хто допомагає. Ці люди також дуже багато часу проводять поза межами своєї сімʼї. Тому розʼєднання сімей — не на користь народжуваності”.

А ще, зі слів фахівчині, треба додати невизначеність, постійні повітряні тривоги, ракетні атаки, низьке матеріальне становище.

“Кожна сімʼя воліє народити у безпечних умовах. Виношувати дитину. Наші громадяни починаючи з 2013 року відчувають невпевненість і невизначеність щодо майбутнього. Спочатку це було спричинено політичними негараздами. 2014 рік — початок війни. Теж було не зрозуміло, що відбувається, потім додалася ще епідеміологічна ситуація”, — пояснила жінка.

Втім, за її словами, в Україні були періоди, коли народжуваність збільшувалася. Перший — починаючи з 1982 — тоді, коли зʼявилися оплачувані відпустки при народженні дитини.

“Тоді дуже багато хто з жінок спокусився цим — народити ще одну дитину”, — розповіла Аксьонова.

Інший період — 2005 рік, тоді, коли допомогу при народженні суттєво збільшили. З 644 гривень до майже восьми з половиною тисяч.

“Вона (допомога – ред.) не є одним фактором, але стала потужним чинником, який вплинув”, — додала пані Світлана.

Що може допомогти родині наважитися народити дитину у такий складний час нестабільності та війни — це зростання суми виплати при народженні дитини, певна Світлана Аксьонова. У Верховній Раді цьогоріч зареєстровано законопроєкт, яким пропонують в кілька разів збільшити розмір такої допомоги при народженні чи усиновленні.

“У 2009 році наш інститут проводив дослідження і там було поставлене питання, як вплинуло збільшення допомоги при народженні на рішення народити дитину. Коли ми подивилися, які фактори вони зазначають як перепону до народження дитини, то на першому місці була недостатність матеріального становища, тобто воно все разом відіграє роль”.

З 2014 року допомога при народженні дитини не змінювалася і складає на першу, другу, третю та наступну дитину — 41 тисячу 280 гривень: одноразово батькам виплачують 10 320 гривень, а решту суми виплачують протягом 36 місяців рівними частинами — по 860 гривень.

А от для тих, хто вже очікує на народження малюка і хвилюється, завідувачка акушерського відділення Ірина Дейнека радить відвідувати онлайн “Школу відповідального батьківства”, яка діє при пологовому будинку.