Черкаський краєзнавець Борис Юхно продовжує розповідати про грудень та чим він запам’ятався містянам у попередні роки:

5 грудня

1996 – На карті Черкас з’явилася нова назва: вулиця Університетська. Звісно, їй самій значно більше, адже як Крайня вона засвідчена ще 1884-го. З 1893 по 1923 роки з причини прилеглості до Соснівки називалася Лісною, потім Воровського, в роки окупації – Сковороди, після них вулицю знову персоніфікували на честь вбитого радянського дипломата. А 1996-го в ознаменування 75-ї річниці з часу заснування Черкаського інституту народної освіти 7-квартальна вулиця стала Університетською.
Маленька вулиця, якась навіть провінційна, та з великою історією. До революції знаменита своїм рибним базаром, відома салотопним та оцтовим заводиками – дуже важливими як на ті часи промисловими об’єктами. Недругорядна в освітянстві, адже у теперішньому приміщенні бібліотеки ЧНУ діяла церковно-приходська школа. Набожна з причини наявності на місці третього (“старого”) університетського корпусу Покровської церкви. Далі, вже у 1930-ті і аж до початку 1960-х – висококультурна, настільки це на Казбеті можливо. Бо там, де “новий” корпус та прилегла до нього площа, розпластався цілий “осередок культури та відпочинку трудящих” з тиром, більярдом, газіровкою, лавочками під липами та квадратним гучномовцем на стовпі. У війну та по ній все це культурне надбання якось самоліквідувалося, зате 1959-го тут збудували літній кінотеатр, який простояв років зо двадцять. Зрештою, тодішня Воровського славилася ще й “осередком чистоти і гігієни”, тобто міською банею №2, принесеною на початку 1990-х в жертву вищій освіті. А промисловий імідж вулиці кілька десятиліть поспіль підтримували шкіргалантерейна фабрика та виробниче об’єднання УТОС.

6 грудня

2015 – Не те щоб дата надто важлива, але показово-запобіжна. Через зношеність конструкцій упав бігборд на розі Смілянської – Гоголя біля ринку. Із забоями госпіталізовано вісім осіб.

7 грудня

1905 – Попечителя Київського навчального округу проінформовано про готовність прийняти гімназисток у будівлі, яка сьогодні відома як старий корпус ЦДЮТ, раніше – Палац піонерів.
1967 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Зима тільки починається, попереду і снігопади, і хуртовини. Працівники міської шляхово-експлуатаційної дільниці готуються до цього. Машинний парк служби боротьби зі снігопадами поповнився. Недавно одержано дві нові снігоочищувальні машини, причепи для вивезення снігу, дві посипочні машини, які в ожеледь розсіватимуть на проїжджій частині магістралей шлак і пісок”.

8 грудня

1966 – “У черкаських енергетиків радісна подія: в топках електроцентралі спалахнув шебелинський газ”. Розпочалася газифікація будинків.
1967 – Уведено в експлуатацію Черкаський шовковий комбінат (ЧШК).
2008 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Аж чотири новорічних ялинки, три з яких вже встановлені, прикрашають обласний центр до Новорічних і Різдвяних свят. Минулих вихідних черкасці вже встигли помилуватися новорічними красунями біля драмтеатру, за облдержадміністрацією і вперше на площі біля податкової. Останню відкривали аж 56 Дідів Морозів і велетенські надувні фігури. Крім того, дійство супроводжувалося лазерним шоу, ігровою програмою і дискотекою. Ця ялинка штучна, вона сягає 18 метрів і коштує такий новорічний символ 32 тисячі гривень”.

9 грудня

1922 – Засновано Черкаський політехнічний технікум, тоді – дворічна професійно-технічнам школа.

10 грудня

1977 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Черкаський шовковий комбінат – одне з наймолодших підприємств області. Тільки 10 років тому було вироблено його тестову продукцію, а нині тут випускається ледь не половина всіх шовкових тканин, які виробляє Україна, – більше 60 мільйонів квадратних метрів на рік.
Одинадцять видів тканин атестовано як продукцію вищої якості. Серед них “Віринея”, “Черкащанка”, “Славутич”, “Струмок”. Характерним для цього підприємства є те, що його колектив постійно домагається підвищення продуктивності праці. Сприяє цьому, насамперед, впроваджена на комбінаті система матеріального заохочення працівників”.
2006 – У Євпаторії жіноча волейбольна команда “Круг” виборола Кубок України. Ця перемога була сьомою загалом та третьою поспіль, що дало право назавжди залишити трофей у Черкасах.

13 грудня

1977 – Затверджено технічний проект нового обласного краєзнавчого музею.
2012 – Вулицю Енгельса перейменовано на вулицю В’ячеслава Чорновола.

14 грудня

1943 – Після нацистської окупації, яка тривала з 22 серпня 1941 року, в місті відновлено радянську владу.

15 грудня

1957 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Готуючи гідну зустріч 40-річчя Радянської України, колектив Черкаської швейної фабрики №2 розробив новий вид продукції – зимові спортивні куртки. Виготовлятимуться вони з бавовняної тканини на ватній підкладці, з хутряним коміром. Застіжки – на боках та манжетах – надають їм красивого вигляду.
Зразки курток, які виготовлені цехом №3 під керівництвом майстрів тт. Руденко та Леонової, схвалені трестом швейної промисловості Київського раднаргоспу. Незабаром почнеться масове пошиття цього виробу”.
1986 – Відкрито новий корпус музичного училища.

далі буде…