Чим був цікавий вересень у Черкасах, що будували, відкривали чи, навпаки, закривали розповідає краєзнавець Борис Юхно.

3 вересня

1878 – У Черкасах засновано тютюнову фабрику.

1969 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “1 Вересня – велике і радісне свято. Для вихованців Черкаської середньої школи №1, яка носить ім’я великого Леніна, цей день був особливо пам’ятним ще й тому, що вони одержали чудовий подарунок від будівельників – нове приміщення школи. “Починаємо наш особливий, ленінський навчальний рік!”, – оголошує директор школи Іван Митрофанович Барановський.

Позавчора понад 30 нових шкіл області прийняли своїх вихованців. Серед них – Малоканівецька восьмирічна школа Чорнобаївського району, Пальмирська середня Золотоніського району, Канівська середня №1, Литвинівська, Сабадаська, Олександрівська Жашківського району, Молодецька середня школа Маньківського району та багато інших”.
4 вересня

2007 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Черкаському інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля надано статус Академії. Про це 1 вересня під час візиту до Черкас повідомив міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.

5 вересня

1968 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “У чергову гастрольну поїздку відправився Черкаський народний хор. Артистів з Придніпров’я прийматимуть у себе в гостях москвичі. Наступної неділі відбудеться виступ хору в одному з найкращих концертних залів столиці – Колонному залі Будинку спілок. Співаки і танцюристи Черкащини виступлять з концертами і на естраді Виставки досягнень народного господарства. Під час перебування у Москві наших артистів чекають в Будинку звукозапису Всесоюзної фірми “Мелодія”. До 25-річчя Корсунь-Шевченківської битви намічено випустити кілька грампластинок із записами пісень у виконанні Черкаського народного хору.

Міста Московської області, Орел, Рязань, Брянськ, Тула – ось маршрут майже півторамісячної гастрольної подорожі колективу”.
1979 – Черкаському звіринцю, відкритому у 1973 році при станції юннатів, надано статус зоопарку.

6 вересня

1958 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Чудові перспективи відкриються перед трудящими Черкас в найближчі роки. Зміниться географія і краєвид міста. Воно стоятиме на березі одного з найбільших водоймищ дніпра, утвореного в зв’язку з будівництвом Кременчуцької ГЕС. Водний простір розкинеться в широчінь до 16 кілометрів. Новий річковий порт, асфальтно-бетонна набережна, великий міст через Дніпро оновлять Черкаси, внесуть нову красу в мальовниче місто. Протягом шостої п’ятирічки в місті, крім заводу штучного волокна, буде споруджено ряд потужних підприємств – заводів і фабрик.

За генеральним планом реконструкції міста передбачено, разом з великим розгортанням житлового будівництва, створення архітектурно оформлених площ, зелених масивів. бульварів і скверів. прикрасою міста буде театр на 850 місць в районі Комсомольського парку з красивим каскадним спуском до набережної Дніпра. Почалося спорудження широкоекранного кінотеатру, проектується будівництво нових шкіл, Будинків культури. Значно розшириться вокзал станції Черкаси, де буде павільйон для пасажирів приміського сполучення, розкинеться велика асфальтована площа. Вулиці міста одягнуться в асфальт. встановиться тролейбусне сполучення”.

1991 – Над будівлею Черкаської міськради піднято синьо-жовтий прапор.

7 вересня

1961 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Урочисто й радісно було позавчора на стадіоні імені Ленінського комсомолу в Черкасах. Любителі спорту вітали свого героя – чемпіона Європи з греблі на каное-одиночці майстра спорту СРСР Андрія Хімича. Під бурхливі оплески в супроводі спортсменів-мотоциклістів зробив наш чемпіон коло пошани”.

2003 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Роками зачинені “повітряні ворота” Черкас на 49 років переходять у концесійне володіння ТОВ “Міжнародна транспортна компанія “Аеропорт Черкаси”. 4 вересня депутати міськради на першій після літньої відпустки сесії затвердили положення концесійної угоди. Згідно закону про концесії, наступних піввіку аеропорт буде залишатися власністю міста. А компанія-концесіонер зобов’язується реконструювати його і наповнити міську скарбницю вагомими відрахуваннями. За словами представників компанії, у черкаському аеропорту буде організована дозаправка паливом транзитних вантажних літаків, які курсують між Далеким Сходом і Євросоюзом. Передбачається, що перші літаки аеропорт прийме у кінці 2004 року”.

2009 — ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Уночі проти 5 вересня на територію заміського будинку мера Черкас Сергія Одарича проникли невідомі та із підсобного приміщення поцупили садовий інвентар, електродриль, лобзик, бензопилку. Разом із інструментом крадії винесли крісло-гойдалку, дерев’яний корабельний руль, мтарий сервіз тощо, намагалися зрізати гамак”.

Далі буде