Якось в Інтернеті на очі потрапила реклама, про те, що в Малих Канівцях Чорнобаївського району відкрився новий магазин компанії «Гранекс-Черкаси».  Поцікавився у місцевих, що за магазин й хто його власник, ті розповідають, що його відкрив бельгієць, який нині орендує землі у Деньгах, Золотоніського району, що тут можна придбати товари по нижчих, ніж в інших торгових точках, цінах.

Але найцікавіше те, що в новому магазині чомусь напівпусті полиці…

Інші мешканці села пояснили, що це офіс компанії, де її представники надають консультації для землевласників, запустивши прокламацію про переваги свого орендаря. (На  тих листівках, які роздають людям, зображена карта сіл, землі яких вже нібито належать «Гранексу», з встановленою вартістю за оренду земельного паю).

Таке ж «магазино-представництво» вже відкрито у звичайні хаті, взятій в оренду, у сусідніх Крутьках. Зі слів місцевих мешканців, тут, крім так званої консультації та агітації його представників щодо передачі земельних паїв в користування їхньому орендарю, ще й пропонують для селян заходи,  наприклад, День сім’ї.

Здавалося б, чому б і ні, це ж так хороше, що є такі доброчинці. Але чомусь  День сім’ї організаторам забажалося провести 22 червня – в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. І жодні вмовляння місцевої ради і притомних селян, кажуть, не переконали зсунути свято хоча б на день.

Отож, без згоди на те сільської влади його таки провели в «огороді», біля тієї орендованої садиби. Примітивний формат такого дійства полягав в тому, що діти безкоштовно пострибали на батутах, а дорослі напилися пива, наїлися хотдогів і картоплі фрі. Начебто це і є головною цінністю в родині – наїстися і напитися. Або бельгієць так собі уявляє культурний рівень наших чорнобаївців, або хоче, щоб він був лише таким, що за кухоль питва і смажений шмат ковбаси готові продати і рідну матір. Вам це нічого не нагадує? Шевченка, наприклад? Але ж бельгієць нашого Кобзаря не читав, хіба йому цікава творчість якихось «низько розвинених селюків».

Деякі крутьківчани на цей захід, звичайно, прийшли, бо хто не захоче надурняк порозважати своїх дітей, та ще й самим на «шару» пригоститися, і ніхто їх у цьому не засуджує. Просто дехто із присутніх, розпочинаючи день з випитого пива на Дні сім’ї, не пам’ятає, як він закінчився. І напевне, сім’я тих «суспільних активістів» не дуже зраділа від того.

І саме це зневажливе ставлення до наших родин, до нашої культури, яка завжди засуджувала пияцтво і байдикування, повинно кожного з нас ображати. А особливо те, що чомусь різним заїжджим інвесторам дозволяється так низько цінувати наших простих трударів – селян, спокушати їх, користуючись тим, що люди сьогодні насправді не в найкращому матеріальному стані, щоб не сказати просто бідують. І все це з єдиною корисливою метою – забрати їхню землю.

Селяни у нас справді довірливі, й інколи через свою необізнаність та  матеріальну скруту можуть робити не обдумані кроки, про які потім дуже шкодують. Але ж чи варто за такі подачки продаватися? І чи не навмисне пан бельгієць плекає в жителів чорнобаївських сіл комплекс жебрацької меншовартості, придушує гідність землеробів, сміється над нашими сімейними цінностями, щоб потім нещадно оббирати?

Після таких чуток, я поцікавився, що ж собою представляє компанія «Гранекс – Черкаси», чому в нас в районі вона почала відкривати так звані представництва, під виглядом магазинів, що за цим приховується і чому?

Виявляється це агропідприємство, очолюване європейським  інвестором, часто допускає у своїй діяльності системні порушення українських законів і діє поза правилами і бізнес-домовленостями, які вже існують між землекористувачами. Все це заїжджий інвестор називає «здоровою конкуренцією», а в нас це зветься просто непорядністю.

А як по-іншому можна назвати  його діяння, коли в тих селах, куди він, як не прошений гість, пхається, діючі орендаторі заключили з людьми договори про оренду землі, тут склалися відповідна історія їх відносин, господарниками уже утримується соціальна сфера, і вони ж мають плани своєї роботи  на подальші роки, бо тут живуть самі, тут працюють їхні родини, зростають їхні діти. Тепер приходить ось такий «розумний конкурент» і просто ламає все те, що вибудовувалося роками, заманюючи людей цукерочками в пістрявих обгорточках. Бо йому начхати на простих людей, для нього чим нижче у культурному і матеріальному плані ми падатимемо, тим дешевше йому обходитиметься наша земля і наша праця, тим більше він сам на цьому кластиме в кишеню, тож він буде щедро «змащувати» це падіння халявним пивом і картоплею фрі.

Степан Крутько, газета «Родина і світ», № 44 від 23.10.2018