Днями у соціальних мережах з’явилися закиди громадських активістів, що начебто очисні споруди ПрАТ “Миронівська птахофабрика” забруднюють річку Росава біля села Степанці, що на Канівщині. Зокрема, на своїй сторінці у «Фейсбук» Національний Корпус Черкащини виклав відео, де серед ночі ведуться зйомки нібито із місця зливу у річку з очисних підприємства. Далі «кіношники» із Нацкорпусу безапеляційно заявляють: «Птахокомплекси “Наша Ряба” щоночі забруднюють води річки Росава… Знайшовши місце викиду нечистот, ми взяли зразки води для аналізу та віддали її до незалежної лабораторії. Отже, результати дослідження уже готові і сьогодні ми можемо говорити про реальну загрозу птахокомплексів “Наша Ряба” для екології Черкащини».

Цю «страхітливу» картинку активісти підкріплюють коментарем, як вони вказують, начальника державної екологічної інспекції в Черкаській області Миколи Клименка. Він стверджує, що у відібраній активістами воді містяться хімічні речовини, які в кілька разів перевищують допустимі норми…

У повідомленні Нацкорпусу у соцмережах та викладеному відео відразу насторожує і дивує кілька моментів. Перше, це те, чому активісти діяли саме уночі та, відповідно, яку воду вони брали для аналізу і в якій лабораторії її досліджували. Також досить дивно виглядає коментар пана Клименка, який виступає у ролі керівника екоінспекції області. Як відомо, у Державній екологічній інспекції України пройшла реорганізація, і на сьогодні екоінспекції Черкаської області просто не існує, а діє ДЕІ Центрального округу, до якої Микола Клименко немає ніякого відношення. Ну, а криклива заява обласного Нацкорпусу про те, що їм вдалося зупинити будівництво птахокомплексів на Чигиринщині взагалі є повним абсурдом, адже жителі сіл Рацево та Вітове на громадських слуханнях дали добро на спорудження пташників МХП…

Здивували галасливі заяви активістів у соцмережах і працівників ПрАТ “Миронівська птахофабрика”.

“Для нас було повною несподіванкою, що представники громадськості були на об’єкті у нічний час. Дивно, чому вони спокійно вдень не запросили уповноважені організації – ті ж СЕС, екологічну інспекцію тощо, адже ті завжди відгукуються на подібні прохання,” – говорить начальник очисних споруд підприємства Світлана Новіцька.

“Щодо відбору води на дослідження і навіть до транспортування її від місця відбору до лабораторії є чіткі вимоги. Існують наукові методики, вимоги національних стандартів України, які повинні дотримуватися у повному обсязі. Все інше це, як кажуть, від лукавого… Адже, як відбиралися, як транспортувалися дані проби, – не відомо. Як і те, скільки часу пройшло між відбором та дослідженням. До речі, результати протоколів досліждень ми теж не бачили, їх ніде не наводянь, просто голослівно кричать у “Фейсбуці”, що порушено екологічні та санітарні норми. Невідомо, звідки взяті оті норми, які оголошувалися активістами.  Невідомо навіть, чи сертифікована лабораторія, що нібито проводила дослідження. Якщо громадськість має ці протоколи, має сертифікат лабораторії, ми дуже хотіли б їх побачити.”

На думку Світлани Євгеніївни, те що ми побачили у соцмережах, не що інше, як чорний піар, спрямований на підрив авторитету такого потужного національного виробника, як МХП. До речі, цілком можливо, що замовний…

“Ми обов’язково проведем повторні відбори проб води і можемо зробити аналізи навіть у тій лабораторії, до якої зверталися дані активісти. Готові запросити їх на відбір, обрати незалежну лабораторію… МХП повністю відкритий для співпраці із громадськістю, пресою. Нам немає чого приховувати від людей…» – наголошує Світлана Новіцька.

До речі, журналісти нашого видання можуть підтвердити слова працівників ПрАТ “Миронівська птахофабрика” про їх відкритість перед громадськістю та ЗМІ. Так, зовсім недавно для журналістів із обласних та загальноукраїнських видань був організований прес-тур саме на майданчики по вирощуванню птиці, у забійний цех та на очисні споруди на річці Росава. На власні очі представники ЗМІ побачили процес вирощування курей, підготовку м’яса до продажу та очищення води.

Принаймні, тоді усі переконалися, що на «Миронівській птахофабриці» діє суворий контроль очистки використаної води. Адже, лише пройшовши всі необхідні етапи на очисних спорудах, вона потрапляє до річки Росава. Цікаво, що моніторинг скидів до водойми відбувається кожні 7 днів, хоча законодавчо встановлена вимога раз у 10 днів. Так підприємство додатково себе контролює.

Перед тим, як потрапити в річку, використана вода проходить кілька етапів очищення. Спочатку відбувається груба механічна очистка води. Потім вона надходить до очисних споруд, де проходить біоочистку бактеріями.

Біоочищення відбувається в так званих аеротенках (біологічних реакторах) за допомогою активного мулу – системи мікроорганізмів, що взаємодіють між собою та із забрудненою водою. Простіше кажучи, ці мікроорганізми живуть за рахунок того, що міститься в стічних водах, і таким чином очищують їх. Якщо якість стоків після цього не відповідає встановленим нормам, їх відправляють на доочистку. Після проміжних резервуарів вода надходить на ультрафіолетове знезараження. Далі стічні води перекачуються насосами на вузол обліку та до водойми. Аналіз відібраної води здійснюється у відповідності до гранично допустимих норм для скидів води, встановлених Департаментом екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

«Постійний контроль за якістю скидів гарантує відсутність порушень встановлених показників. Саме це дає впевненість в тому, що птахофабрика не забруднює річку Росава,» – переконували тоді керівники ПрАТ “Миронівська птахофабрика”.

Хочеться вірити, що зовсім скоро і представники громадськості, того ж таки Нацкорпусу, і журналісти знову побувають на очисних «пташиного» підприємства, щоб ще раз переконатися у правдивості слів очільників “Миронівської птахофабрики». Як кажуть, краще побачити на власні очі, ніж дивитися «нічні шоу» активістів за викликом…

Яків Немирів