Не допустити до реалізації проект ТОВ «Фабрика агрохімікатів», який передбачає розміщення на території міста Черкаси інсинератора для спалювання фреону, ядохімікатів та отруйних речовин з Черкаської області та інших областей України вимагають черкасці. Відповідну петицію зареєстровано на офіційному сайті Черкаської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадських слухань не буде: Віталій Ільченко привезе в Черкаси ще одне шкідливе виробництво

“Черкаси категорично проти планів ТОВ «Фабрики агрохімікатів», яка повідомила про бажання розмістити в місті підприємство з утилізації фреону та пестицидів. Ми за сортування відходів та екологічно безпечні засоби їх переробки!

У березні 2019 року компанія «UKRAVIT» виграла тендер Організації з промислового розвитку при ООН і отримала технічну підтримку для створення інфраструктури для утилізації стійких органічних забруднювачів. Це має бути виробнича лінія з переробки морозильних камер й інсинераторна піч. Зважаючи на те, що високі температури, необхідні для спалювання фреону, підходять також і для утилізації пестицидів, «UKRAVIT» заявив, що буде утилізувати небезпечні речовини, які накопичилися в країні, на території ТОВ «Фабрика агрохімікатів», що розташована у місті Черкаси.

Ми вважаємо, що спалювання відходів веде до викиду шкідливих для здоров’я речовин та призводить до забруднення повітря. У світовій практиці не існує утилізації небезпечних відходів з нульовим викидом отруйних речовин. Багато з цих речовин токсичні, не розкладаються і здатні до накопичення в живих організмах. Ці властивості роблять їх найбільш небезпечними для навколишнього середовища. Деякі з них викликають онкологічні захворювання і руйнують гормональну систему людини.

Заявляємо, що прибутки не повинні стояти попереду людського життя. Право на здоров’я – одне з основних прав людини і воно має бути реалізоване. Вимагаємо не допустити до реалізації цих небезпечних планів!

Вимагаємо від міської влади:
1. Заборонити розташування шкідливого виробництва в межах міста Черкаси.
2. Перевірити наміри розміщення в межах обласного центру підприємства з утилізації фреону та пестицидів на предмет відповідності екологічним нормам. Залучити відповідні органи та служби.
3. Почути думку містян та провести громадські слухання з питання розміщення в межах обласного центру підприємства з утилізації фреону та пестицидів.” – йде мова у петиції.