79% людей у світі погоджуються з твердженням, що вакцини безпечні. В Україні цей показник значно нижчий – лише 29%. Про це свідчать результати нещодавнього дослідження Wellcome Global Monitor. Опитування показує, що така недовіра характерна для постсовєцьких країн — низький рівень довіри до вакцинації також характерний для Білорусі та Росії.

Результати дослідження також показують: у світі вакцини вважають ефективними 84% людей, в той час в Україні – 50%. В опитуванні взяли участь більше ніж 140 тисяч людей з більш ніж 140 країн світу.

Це дослідження показує загальний тренд — дуже низький рівень довіри до вакцинації в постсовєцьких країнах. Совєцька система, яка нехтувала інтересами людини, сприяла недовірі до держави, зокрема і до системи охорони здоров’я. Саме тому МОЗ України трансформує цю систему на прозору та ефективну, в центрі якої пацієнт, його потреби та довірчі відносини між пацієнтом та лікарем.

В Україні рівень охоплення щепленнями дітей до року залишається низьким: 71% вакцинація від поліомієліту, 69,3% – від дифтерії та правця, 67 % – від Гепатиту В (дані за 2018 рік).

Недовіра українців до вакцинації – результат десятиліть дезінформації з боку представників антивакцинаторських рухів. Фейкові новини та антивакцинальна пропаганда разом з дефіцитом вакцин у минулі роки підірвали довіру до програм імунізації. Внаслідок цього з’явилась велика група людей, які з різних причин не отримали необхідні щеплення, що створює високі ризики виникнення спалахів небезпечних інфекційних хвороб та є загрозою національній безпеці країни.

Відмова від вакцинації має небезпечні наслідки. Наразі в Україні триває спалах кору. За результатами щотижневого моніторингу захворюваності на кір в області з лабораторним супроводом, що здійснюється Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України»з початку 2019 року (станом на 08.08.19) зареєстровано 733 випадки кору, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 60,2.

Загрозливою є ситуація з дифтерією (з’являються поодинокі випадки і високим є ризик виникнення спалаху).

МОЗ України закликає перевірити наявність проведеної вакцинації в дітей та ревакцинації у дорослих і, в разі потреби, якомога швидше отримати щеплення.

Щеплення можна зробити безоплатно і дітям, і дорослим. Для цього необхідно спочатку звернутися до свого сімейного лікаря.