Новий потяг приємно радує пасажирів високим рівнем комфортну і значно швидшим рухом.  До вузлової станції «Т.Г Шевченка» потяг прибуває всього за півгодини. З кожним днем зростає його популярність серед пасажирів, які тепер мають змогу не лише швидко доїжджати до Сміли, але й користуватись мережею потягів «Інтерсіті». 

Майже місяць з Черкас до Сміли курсує новий сучасний дизель-потяг ДПКр-03 українського виробництва. У церемонії запуску першого рейсу цього потяга був присутній і голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук. Тоді очільник області відзначив, що це перший крок до глобальних інфраструктурних змін, та ця подія є черговою перемогою всієї команди Президента Володимира Зеленського.

blank

– Ми вирішуємо одну з транспортних проблем черкащан. А наступного року проведемо модернізацію ділянки «Черкаси – станція Шевченка». У державному бюджеті 2021-го року на це вже передбачено 195 млн грн. Це дасть можливість черкащанам значно скоротити час поїздок до Києва та зв’яже наше місто в одну лінію швидкісних потягів з іншими обласними центрами. Сьогоднішня подія – це наша чітка відповідь тим скептикам, які не вірили в те, що це можливо зробити в короткий термін. Але ми обіцяємо – і робимо!, – наголосив у своєму виступі під час запуску нового дизель-потяга Сергій Сергійчук.

blank

Варто додати, що запуск нового дизеля, який поліпшить транспортне сполучення Черкас з Києвом та зв’яже обласний центр з мережею швидкісних потягів «Інтерсіті» – це один з пунктів програми голови Черкаської ОДА. Програму діяльності на посаді голови Черкаської ОДА Сергій Сергійчук у свій час захищав у Кабміні і озвучував її, коли його представляв Президент України Володимир Зеленський.

Та найважливіше те, що цю свою обіцянку очільник області виконав у перший місяць роботи.

З моменту запуску дизель курсує регулярно і щодня. Наші журналісти вирішили перевірити, як черкащани реагують на оновлений транспорт. І як на практиці втілюється один з пріоритетних напрямків діяльності очільника Черкащини.

Варто зауважити, що потяг прибуває і відбуває чітко за графіком. У дизеля один вагон 2-ого класу та два 3-ого, вартість квитків складає 76 грн. 24 коп., та 26 грн. 20 коп. відповідно. В дизелі діють всі пільги, що і на інших потягах. Вагони укомплектовані біотуалетами та місцями для людей з обмеженими можливостями, а також пандусами для того, щоб вони змогли зручно заїхати до вагону. Взагалі, дизель справляє приємне враження: чистий, із зручними сидіннями, столиками, широкими проходами та великими чистими вікнами.

blank

Як розповідає чергова по наданню довідок на черкаському залізничному вокзалі Світлана Трандіна, потяг набагато швидший, ніж інші дизелі, які рухаються по такому ж маршруту.

– Тепер до Сміли можна дістатись за 35 хвилин. Це новий комфортабельний потяг, не гірший ніж у європейських країнах. Звісно, поки не всі люди знають, що запустили новий дизель, і не всі звикли до нового графіку. Проте люди, коли дізнаються, що тепер можна дістатись до Сміли набагато швидше і комфортніше, то просять квитки саме на цей дизель-потяг, – говорить пані Світлана.

Також, як розповіли на залізничному вокзалі, керівництво Одеської залізниці планує запустити ще один рейс потягу після дванадцятої ночі, щоб люди, яким потрібно зробити пересадку з Дніпра або Києва, могли це зробити саме в нічний час. Самі ж черкащани задоволені тим, що тепер можуть з усіма зручностями дістатись як до Сміли, так і до Черкас, і не потрібно їхати в забитих старих дизелях.

– Мені подобається новий дизель, він набагато зручніший і швидший. Це не те, що старі потяги, які ще радянських часів і не бачили ремонту з тих пір, як вийшли з заводу, тут заходиш і відчуваєш себе людною, так би мовити. Було б добре, якби всі потяги такі були, – говорить жителька Сміли, яка приїхала до Черкас на новому дизелі. На сьогодні, про потяг знають не всі черкащани, тому він курсує не заповнений на всі сто відсотків. Однак, у період пандемії це один із найкращих транспортних засобів, бо тут може бути витримана соціальна дистанція і вагони регулярно дезінфікуються.

blank

Обговорюють новації і у мережі «Фейсбук».

Свої враження від мандрівки новим потягом у соцмережах виклала смілянка Юлія Ямкова. Цитуємо (стилістику і орфографію збережено):

«Сьогодні ми вперше покаталися новеньким поїздом, що з 23 вересня курсує по маршруту Черкаси-Ім.Т.Шевченка #805. Перші враження. Гарний, сучасний поїзд При вході вас зустрічаються гарні та усміхнені провідники, Людмила Гарбар та Наталия Заобурная. Двері до вагону відчиняються по натисканні на кнопку або розмахом руки (магія). Перед входом до кожного вагону, збоку коло дверей антисептики для обробки рук. Ви заходите в гарний, комфортний вагон поїзду зі зручними м’якими сидіннями. Відразу при вході ви можете залишити свій габаритний вантаж у спеціально відведеному для цього місці. Також є спеціальне місце для візочків. Кожне пасажирське місце має столик. Це може бути один загальний стіл на 6 або 4 місці, або індивідуальний столик, що видвигається зі спинки сусіднього сидіння. Є підставки для ніг Під кожним сидінням є розетка, щоб ви могли за 40 хвилин підзарядити свій гаджет або ноутбук. Скрізь камери. На вікнах є шторки, які ви можете опустити, щоб сонце не сліпило вам у очі. Під час поїздки ви чуєте легкий, монотонний шум. У вагоні вищого класу його практично не чути. Вбиральня оснащена сучасною системою подачі води. Є можливість скористатися туалетом і для людей з обмеженими можливостями. Рекомендую всім скористатися послугами Укрзалізниці та прокататися цим чудовим транспортом. Тим більше, що ціна приємно радує».

Не приховує захоплення і колишній залізничник, а нині пенсіонер Петро Васильович.

– Так склалось, що часто мушу їздити з Черкас до Сміли і назад. Про такий рівень у свій час ми навіть не мріяли. Із запуском цього потягу збільшилась кількість рейсів, що значно полегшило можливість дістатись до Сміли чи до Черкас. Утім, як на мою думку, черкащани ще повністю не збагнули, які вигоди дає цей потяг. Маю на увазі доступ до швидкісних потягів «Інтерсіті». Що краще? Їхати до Львова, приміром, близько восьми годин, чи у півтора рази довше? Є різниця? Думаю є. А ще, як на мою думку варто було б більше інформувати пасажирів про ці нові можливості подорожувати, тоді бажаючих скористатись поїздом буде ще більше, – поділився думками старий залізничник.

РОЗКЛАД руху нового потягу ДПКр – 03 Черкаси – ст. Шевченка (Сміла):

ЧЕРКАСИ 8:25 – ШЕВЧЕНКА 9:06

ЧЕРКАСИ 12:50 – ШЕВЧЕНКА 13.26

ЧЕРКАСИ 19:25 – ШЕВЧЕНКА 20:01

ЧЕРКАСИ 21:50 – ШЕВЧЕНКА 22:26

ШЕВЧЕНКА 7:28 – ЧЕРКАСИ 8:09

ШЕВЧЕНКА 10:17 – ЧЕРКАСИ 10:55

ШЕВЧЕНКА 15:09 – ЧЕРКАСИ 15:47

ШЕВЧЕНКА 20:14 – ЧЕРКАСИ 20:5