З метою обговорення шляхів співпраці сторін відбулася робоча зустріч директора Черкаського обласного центру зайнятості Григорія Дендемарченка з керівником «Проекту«Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS) від ГО «МЕЖА.ЮА»  Олександром Тимошенком.

На початку розмови Олександр Тимошенко розповів, що Проект, яким він керує фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Норвегії та покликаний сприяти підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці, соціальній адаптації та створенню власного бізнесу військовослужбовцями та членами їх сімей.

Виконавцями основної частини проекту є навчальні заклади України і норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проекту за обраними спеціальностями.

Нині, Проект «Норвегія-Україна» спільно з Черкаським державним технологічним університетом відкриває реєстрацію на набір для проходження безкоштовного курсу «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу», що розпочнеться у лютому 2021року. Учасниками Проекту можуть стати громадяни України, які брали участь у зоні проведення АТО/ООС, дорослі члени їх сімей (чоловік/дружина) та члени сімей загиблих учасників бойових дій (чоловік/дружина).      У ході соціальної адаптації учасники Проекту отримають допомогу у правовій та психологічній адаптації, а також сприяння в працевлаштуванні та організації власного бізнесу.

У свою чергу, Григорій Дендемарченко зазначив, що головним пріоритетом служби зайнятості у наданні послуг учасникам АТО/ООС було і залишається індивідуальний підхід до вирішення питань працевлаштування, соціального захисту та тісна співпраця з роботодавцями щодо виявлення їх кадрових потреб для працевлаштування таких осіб за професіями, які вони мали до мобілізації.

«На цей час на обліку обласної служби зайнятості перебуває 436 учасників бойових дій, які шукають роботу у різних видах економічної діяльності. Разом із кар’єрними радниками вони складають індивідуальний план працевлаштування і за необхідності вирішується питання організації проходження підготовки (перепідготовки), професійного навчання учасників АТО/ООС, яке здійснюється в навчальних закладах області та центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Тому, долучившись до реалізації цього Проекту, переконаний, що професійна перепідготовка військовослужбовців сприятиме їх успішній професійній самореалізації та відкриє нові можливості у процесі адаптації до мирного життя», – зауважив Григорій Дендемарченко.

У результаті зустрічі сторони домовились про проведення інформаційної кампанії щодо можливостей Проекту серед безробітних учасників АТО/ООС. Зокрема, у лютому заплановано проведення перших профорієнтаційних семінарів у Черкаському міському центрі зайнятості.

Довідково: 5 лютого Міжнародний фонд соціальної адаптації (Україна) отримав від Nord університету (Норвегія) підписаний договір на реалізацію весняного семестру 2021 року проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS). Проект буде реалізовуватися у 25 містах України. Напрямки навчання, які реалізуються в межах Проекту, можна переглянути за ЦИМ посиланням.

У результаті виконання завдань курсової перепідготовки, випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

На сьогодні заявки на участь в Проекті подали 18 осіб із 35 можливих. Початок навчання на курсах «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу» на базі Черкаського державного технологічного університету відбудеться 25 лютого.

Сектор інформаційної роботи ОЦЗ