Відновлення дошкільної освіти, реформування шкіл і збереження позашкілля – серед основних «посилів», які обласна влада дає об’єднаним територіальним громадам. Про це йшлося у п’ятницю під час засідання обласної Ради регіонального розвитку, пише Прочерк.

Так, начальник управління освіти і науки ОДА Валерій Данилевський закликав ОТГ відновлювати діяльність дошкільних дитячих установ, які були закриті або перепрофільовані.

Що ж до шкільної освіти, то тут акцент пропонується робити на розвиткові опорних шкіл. Адже не всі заклади середньої освіти вдасться зберегти в нинішньому статусі: наразі на Черкащині 187 малокомплектних шкіл, збереження 11-річної освіти в яких є недоцільним.

В опорних школах пропонується запроваджувати сучасні освітні інновації – спецілізовані кабінети, інтерактивне і комп’ютерне навчання. Особливої уваги потребує інклюзивна освіта – залучення до загального освітнього процесу дітей з інвалідністю.

Окрему увагу Валерій Данилевський приділив комплексній санації шкільних будівель – їх необхідно утеплити, встановити нові вікна, менш потужні котли, які працюють на альтернативному паливі.

Що ж до позашкільної освіти, то, за словами начальника управління, останнім часом відсоток охоплення позашкіллям дітей падає, а в деяких районах – критично падає.

– Діти не повинні опинятися на вулиці. Адже відомо, що рівень злочинності в учнівському середовищі найбільший там, де найменше позашкільної освіти, де діти не зайняті в позаурочний час, – наголосив Валерій Данилевський. – Тому не можна допускати закриття або перепрофілювання закладів позашкільної освіти. Зокрема, треба подумати над тим, як залучати шкільні автобуси для підвезення дітей до позашкільних закладів.

Як додав голова ОДА Олександр Вельбівець, в області відомі випадки, коли створення ОТГ приводить до закриття об’єктів соціального призначення для дітей – центрів дозвілля, гуртків, музичних та спортивних шкіл.

– Цю ганебну практику треба припинити, – закликав голова ОДА. – У подальшому заклади позашкільної освіти все одно доведеться створювати. Зберегти їх зараз – це означає заощадити кошти на їх відкриття в майбутньому.

Він закликав ті ОТГ, які не мають можливості утримувати позашкільні заклади самостійно, об’єднувати зусилля з сусідніми громадами.