Пряма мова. Очільник Черкащини Роман Боднар

– про автономізацію медичних закладів Черкащини:

Автономізація – одна з ключових умов медичної реформи. Утілення цього процесу сприятиме як економічній ефективності управлінської системи закладів охорони здоров’я, так і в цілому поліпшенню якості медичних послуг.

На Черкащині роботу з автономізації медзакладів ми вже майже завершили. Лишилися заклади охорони здоров’я, які надають вторинну медичну допомогу, у трьох районах нашого регіону. Наразі триває процес комп’ютеризації та інформатизації обласних закладів охорони здоров’я. На це нинішнього року спрямували 11,9 млн грн з обласного бюджету.

Нагадаю, з 1 квітня 2020 року Національна служба здоров’я України (НСЗУ) закуповуватиме медичні послуги в закладах охорони здоров’я всіх рівнів надання медичної допомоги й оплачуватиме їх за договором. Задля цього установи охорони здоров’я областей повинні автономізуватися та приєднатися до Електронної системи охорони здоров’я.

– про новації в лікуванні онкохворих на Черкащині:

Відтепер на Черкащині лікуватимуть онкохворих зокрема й за допомогою сепарації стовбурових клітин. Пересадка кісткового мозку дозволяє удвічі підвищити ефективність лікування онкологічних захворювань. Лікування здійснюють у Центрі трансплантації стовбурових клітин кісткового мозку, над створенням якого працюють в обласному онкодиспансері. Таких центрів, між іншим, у всій Україні було донині лише два.

І це справді прорив в онкології та новий рівень розвитку в галузі медицини. Величезна заслуга колективу медичного закладу, які ініціювали та ефективно супроводжують створення Центру. А втілити такий проект вдалося спільним зусиллям у межах обласної програми «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові в Черкаській області» на 2019-2023 роки».

Ми, до речі, єдина область, де затверджена така програма. І не зупинятимемося. Розвиватимемо напрямок трансплантації надалі. Адже здоров’я пацієнтів – наша головна мета.

– про важливість вакцинації:

Вакцинація – це насамперед про піклування за своє здоров’я та про колективну безпеку загалом. Лише тоді, коли більше 95% українців робитимуть щеплення, ми напрацюємо колективний імунітет нації.

Тішить, що поступово, але жителі Черкащини таки усвідомлюють проблему й вакцинуються. Від дифтерії цьогоріч зробили щеплення майже 100 тисяч областян. Активізувалися вакцинації проти грипу, лише за останній тиждень – більше 700 осіб убезпечили себе від ускладнених форм цього вірусного захворювання.

Між тим, Черкащина забезпечена вакцинами на 100%.

Роблю це сам і закликаю інших! Переконаний, що хворобам треба запобігати, а не боротися зі складними наслідками.