Адвокат підсудного Миколи Гончара озвучив нові дані експертиз стосовно стану психічного здоров’я свого підзахисного на засіданні Соснівського районного суду, який відбувся 23-го січня. Якщо інформацію підтвердять, обвинуваченого можуть відправити на лікування у психіатричну лікарню замість позбавлення волі, пише “Про все”.

24-го травня 2018 року бізнес-партнер та колишній охоронець Сергія Гури Микола Гончар розстріляв депутата облради у його ж офісі. Йому інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Після вчинення злочину він забарикадувався в офісі загиблого та погрожував підірвати гранату. Однак після переговорів із поліцією чоловік здався.

Справу по обвинуваченню Гончара слухають у Соснівському райсуді Черкас.

На вчорашньому засіданні захисники підсудного вказали на нові деталі в справі. Володимир Бондарчук, адвокат Миколи Гончара, зазначив, що його підсудний на момент злочину перебував у стані так званого психічного розладу.

– У ході проведення комплексної судово-медичної та психіатричної експертизи встановили, що особа не розуміла значення своїх дій та не керувала ними, – коментує адвокат.

Представник сторони звинувачення Олексій Заволокін заперечив такому клопотанню.

– У матеріалах справи є висновок Київської стаціонарної психіатричної експертизи, яка показує те, що Гончар є осудним, на жодні психічні захворювання не страждає. Сторона ж захисту надала суду ще один висновок про те, що він нібито у момент вчинення злочину був неосудним, у зв’язку з чим потребує примусового лікування, – зазначив адвокат сторони постраждалого.

У зв’язку з тим, що в матеріалах справи є два висновки експертизи, які суперечать один одному, сторона обвинувачення заявила клопотання про проведення експертизи у третьому стаціонарному судово-психіатричному закладі, де визначать, чи страждав і чи страждає нині психічними розладами та захворюваннями підсудний.

Під час засідання адвокат Миколи Гончара повідомив суду, що до його підзахисного 14-го січня поточного року приходив прокурор на приватну розмову.

– Розмова тривала 45 хвилин. Зі слів мого підзахисного, прокурор зазначив, що йому відомо про наявність клопотання щодо проведення додаткової експертизи. Але в нього нічого не вийде, адже його відправлять на повторну експертизу до міста Дніпра, де вже вирішили питання про його осудність. Звідки прокурор знає місце проведення експертизи та її результат? – Обурився адвокат.

Сам підсудний підтвердив слова свого адвоката, зазначивши, що це сталося, коли в ізоляторі проводили перевірку працівники прокуратури.

Повернувшись із нарадчої кімнати, суд ухвалив призначити додаткову психіатричну експертизу на предмет того, чи був Гончар осудним на момент вчинення злочину. За рішенням суду експертизу проведуть у спеціалізованому психо-неврологічному закладі на території Хмельницької області.

Нагадуємо, у жовтні минулого року відбулося засідання Соснівського райсуду, у ході якого заслухали свідків. Вони повідомили деталі події, які, за їх словами, нагадували сюжет голлівудського бойовика.

Підготувала Аліна Євич