Збереження пасік у період обробки сільськогосподарських культур засобами захисту рослин – одне з важливих завдань, говорить директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка. Він розповідає про те, що Департамент постійно проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо належного контролю застосування пестицидів і гербіцидів користувачами сільськогосподарських угідь у період розмаїття цвітіння ентомофільних культур (рослин, що запилюють комахи).

– На сайті Департаменту ми постійно надаємо роз’яснення сільгоспвиробникам області щодо застосування засобів захисту рослин і термінів попередження бджолярів, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, – зазначає керівник структури. – Утім випадки загибелі бджіл все ж є.

Ігор Леонідович каже, що цьогоріч у лютому до Верховної Ради подали законопроект щодо посилення відповідальності за порушення норм використання засобів захисту рослин.

Зауважимо, в 2017-2018 роках зафіксовані випадки загибелі бджіл у Драбівському, Катеринопільському, Лисянському, Корсунь-Шевченківському та Шполянському районах. Між тим, в області, здійснюючи роботи з профілактики отруєнь, проводять і ревізії пасік із лабораторним дослідженням підмору щодо наявності інфекційних хвороб бджіл та їхньої профілактики. Також щорічно проводять паспортизацію пасік.

Ігор Колодка також додає: «Розвиток бджільництва є актуальним у зв’язку з потребою в запиленні садків, ягідників та посівів сільськогосподарських культур, зокрема технічних, круп’яних. Нині ж в усіх категоріях господарств Черкащини утримується більше 105,8 тис. бджолосімей. У господарствах населення нараховують 101,7 тисячі бджолосімей. Виробництво меду у всіх категоріях господарств становить майже 2,1 тис. тонн».

Нагадаємо також, у 2017 році в с. Чорнявка Черкаського району розпочало роботу підприємство «BEEHIVE», яке є виробником гомогенізованого поліфонного та монофлорного меду. Це – єдине підприємство в Україні, виробництво якого відповідає міжнародним стандартам переробки продуктів бджільництва. Виробничі потужності заводу дозволяють переробляти за одну добу 40 тонн меду. Підприємство експортує мед до країн Європи. На підприємстві працює 115 осіб.