1 червня 2023 року оголошено конкурс на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Затуливітра, встановленої Національною спілкою письменників України, Шевченківським національним заповідником та благодійним фондом Володимира Затуливітра з метою вшанування пам’яті талановитого письменника Володимира Затуливітра й популяризації його творчості.

Премію присуджують за високохудожні твори (поетичні збірки), в яких на архетипному рівні зображено український національний характер, осмислено історичну долю України та її народу; для яких властиві складна метафорика, асоціативність, пошук нових форм відображення дійсності.

До участі в конкурсі допускаються книжки чи прирівняні до них публікації в літературних часописах, надруковані протягом останніх трьох років, не відзначені іншими преміями, але з числа тих, які здобули високу оцінку літературної критики, громадськості, читачів. Мова творів − українська.

Право подання творів на здобуття премії мають колективи творчих спілок і товариств, мистецьких, навчально-наукових, культурно-просвітницьких установ і закладів (при цьому додається відповідний протокол). Кожна з організацій може представити на здобуття премії один або кілька творів одного автора. На здобуття премії можуть претендувати письменники України та українського зарубіжжя. Посмертно премія не присуджується.

Організація, яка підтримує кандидата на здобуття премії, подає до конкурсної комісії (на адресу: 19003 м. Канів, в. Т. Шевченка, 102 (Тарасова Гора), Шевченківський національний заповідник, тел/факс (04736) 32368, e-mail: tarasovagora@ukr.net такі документи:

− офіційне подання з оформленням позиції та її короткою мотивацією;

− 5 (п’ять) примірників представленого твору чи творів;

− рецензії та відгуки, опубліковані в пресі (за наявності).

Прийом робіт на конкурс закінчується 10 липня. З 10 по 20 липня  проводитиметься громадське обговорення творів, поданих на конкурс. Визначення лауреата  − до 23 липня. Вручення премії – 28 липня на Тарасовій Горі в музеї Тараса Шевченка. Лауреатові вручається диплом і грошова винагорода − 5 тис. гривень.