Не відкриємо великого секрету, коли наголосимо у черговий раз, що чи не найактуальнішою на сьогодні проблемою у нас на Черкащині є стан наших автошляхів. До речі, це підтверджує і наше редакційне опитування, де 37%  читачів стверджують, що саме катастрофічна ситуація із дорогами найбільше допікає черкащанам. Хоча ще рік тому наші земляки вважали головними соціальними проблемами в області зависокі ціни на найнеобхідніше та завищені тарифи на комунальні послуги. Отож, нині наші дороги таки «дістали» усіх!

Але, як не дивно, на останній сесії обласної ради ні громадські активісти, ні партійці, ні ті ж депутати облради не дуже переймалися цією болючою дорожною проблемою. Фактично в черговий раз лише один Олег Баштан, який очолив відроджену фракцію «радикалів» в облраді, підняв питання стану автошляхів на Черкащині. До речі, саме Олег Васильович майже на кожній сесії наголошує на цій проблемі, пропонуючи шляхи її вирішення. Також він публічно звертається до очільників області, громадськості, правоохоронців об’єднати зусилля, щоб подолати корупцію і безвідповідальність під час ремонту та будівництва автошляхів.

Зокрема, нещодавно у соцмережах Олег Баштан наголошував: «З великим обуренням, жалем і соромом дивлюсь на стан доріг в Україні і зокрема на нашій Черкащині. Йдуть роки, змінюються персоналії у владі, а ситуація лише погіршується. Такі реалії точно не є складовою шляху до Європи. Насправді це справжнє і цинічне знущанняя влади над людьми. Маю інформацію від знайомих європейців, що вони по Україні перевозять власні авто залізничним транспортом, не ризикуючи їхати машинами по наших “автобанах”.

В минулому році підготував звернення від обласної ради до Держаудитслужби щодо ретельної перевірки якості виконання ремонту та утримання автошляхів області, цільового і ефективного використання коштів при проведенні цих робіт за 2015-16 роки. Але провладна більшість мою ініціативу не підтримала. Їхні спікери заявили на сесії, що все з цим питанням гаразд і все типу «під контролем». Це, на превеликий жаль, є діагнозом стану речей у владі і суспільстві. І хвороба ця відома всім – це системна корупція і безвідповідальність.»

На останній сесії облради Олег Васильович знову підготував звернення до прокурора області та начальника обласного управління Держаудитслужби з вимогами:

– здійснити комплексну перевірку витрачання бюджетних коштів, дотримання розпорядником  принципів економії та розумності при проведенні ремонтних робіт. Провести перевірку державних закупівель при замовленні послуг з ремонту та утримання доріг Черкаської області у 2016-2018 роках;

– здійснити контроль якості робіт з ремонту та утримання автомобільних доріг області на відповідність виконаних дорожніх робіт вимогам державних стандартів, галузевих будівельних норм і правил, інших нормативно-правових актів та перевірити забезпечення технічного нагляду за ходом виконання таких робіт. До перевірки з контролю якості робіт ремонту та утримання доріг залучити дорожні випробувальні лабораторії або незалежні лабораторії науково-дослідних і навчальних інститутів, в тому числі приватних, які у встановленому порядку наділені правом здійснення нагляду за якістю у галузі будівництва та ремонту доріг. За результатами проведеної перевірки зібрані матерілаи направити до слідчого управління УМВС України в Черкаській області для прийняття рішення відповідно вимог статті 214 КПК України. У разі виявлення невідповідності додержання державних вимог або ознак розтрати державних коштів притягнути до відповідальності винних осіб.

Адже, як логічно стверджує Олег Баштан: «Виконавець робіт (підрядна організація) несе відповідальність за якість виконаних робіт та повинен надати гарантійний термін на виконані роботи, служба замовника також несе відповідальність за якість виконаних робіт та організацію заходів по усуненню виявлених недоліків при ремонті та утриманні автомобільних доріг.»

Також у зверненні, підготовленим депутатом Баштаном, було підкреслено, що на даний час дороги Черкащини становлять небезпеку для дорожнього руху… Автошляхи знаходяться в кричущому стані – на деяких ділянках дороги фактично відсутнє асфальтоване покриття, подекуди дороги повністю зруйновані, наявні провалля, зсуви та вибоїни. Через велику кількість дефектів дорожнього покриття виникають значні перешкоди вчасному прибуттю на виклики швидкої допомоги, виходять з ладу автомобілі, водії оминаючи ями, виїжджають на смугу зустрічного руху або виїжджають на грунтову дорогу. Все це призводить до потенційної небезпеки настання аварійної ситуації на дорогах області.

Напевне, кожен житель Черкащини підпишеться під цими словами, зокрема, і депутати обласної ради. Але чомусь при голосуванні за це своєчасне і важливе звернення знову не вистачило одного голосу, щоб його прийняти, як документ всієї облради. Дивна страусина позиція наших народних обранців…

Тому наша редакція разом із Олегом Баштаном надішле дане депутатське звернення до прокурора області та начальника обласного управління Держаудитслужби та візьме дорожне питання під народний контроль.