Черкащина підтримує та допомагає освітянам з регіонів України, які постраждали від російської навали. Задля цього в області започаткували волонтерський проєкт з підвищиння кваліфікації педагогів «Надаємо руку допомоги». Він досі триває на Черкащині, інформує сайт ОВА.

Основне завдання волонтерської ініціативи «Надаємо руку допомоги» – надання якісних освітніх послуг щодо підвищення кваліфікації за основним фахом та підготовки до роботи в умовах Нової української школи педагогічним працівникам закладів освіти України, які не мають змоги підвищувати кваліфікацію у своїх регіонах у зв’язку з активними бойовими діями на цих територіях.

Перше таке навчання було проведено з 11 до 20 квітня 2022 року за 28 напрямками у 28 навчальних групах для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої, спеціальної та позашкільної освіти.

Заняття були організовані за 30-годинними програмами (1 кредит ЄКТС) і проведені в режимі онлайн – офлайн з використанням засобів дистанційного навчання.

До запропонованих фахових курсів підвищення кваліфікації приєдналися освітяни з семи регіонів України, де ведуться воєнні дії. Успішно пройшли курсову підготовку 557 осіб.

Усі слухачі курсів отримали електронний варіант «Свідоцтва про підвищення кваліфікації», який вони зможуть роздрукувати або додати до своїх атестаційних справ і планів підвищення кваліфікації на 2022 рік.

Другий етап такої волонтерської науково-методичної фахової підтримки колег з постраждалих чи тимчасово окупованих територій України було організовано з 10 до 20 травня поточного року за 35 напрямками у 38 навчальних групах.

Цього разу навчанням було охоплено 1743 особи з 12 регіонів України.

На окремий запит від центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернігівської міської ради з 30 травня до 10 червня цього року планується навчання ще 19 волонтерських груп для 460 вчителів Чернігівського краю, який один і з перших постраждав від російської навали, зазнавши значних руйнувань та втрат.

Крім цього, у відповідь на виклики воєнного часу науково-педагогічний колектив інституту розширив рамки волонтерського проєкту, розпочавши на безоплатній основі підготовку педагогічних працівників Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей, які не мають змоги зробити це у своїх регіонах у зв’язку із активними бойовими діями на цих територіях, до роботи в умовах Нової української школи.

Така підготовка пройшла на базі інституту з 03 до 12 травня 2022 року за 10 освітніми галузями. Навчання проводилося за 32-годинною програмою (1,1 кредиту ЄКТС) в режимі онлайн – офлайн з використанням засобів дистанційного навчання.

Успішно пройшли підготовку до роботи в умовах Нової української школи 584 особи.

Усі педагоги отримали електронний варіант «Сертифікату про навчання», який надає право з 1 вересня цього року реалізовувати компетентнісний потенціал відповідної освітньої галузі в роботі з учнями 5-11 класів закладів загальної середньої освіти.

У червні планується проведення ІІ етапу підготовки педагогічних працівників 5-11 класів закладів загальної середньої освіти до роботи в умовах Нової української школи.