Розбіжності між перевізниками і міською владою продовжують набирати обертів, заручниками чого насамперед стають жителі Черкас, яким доводиться терпіти незручності через зупинку з неділі, 11 листопада, руху черкаських маршрутних автобусів.

Позицію міської ради з цього питання оприлюднила на офіційному сайті її прес-служба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Я б вас всіх розстріляв”, – Бондаренко на виконкомі

Такий очікуваний компроміс та відновлення роботи міських автобусних маршрутів, на що у четвер, 15 листопада, з огляду на анонсований виконком, очікували ледь не всі Черкаси, так і не склався.

Зазначимо, що на засіданні виконкому мали б розглядатись питання щодо затвердження умов договору про відновлення пасажирських перевезень у м. Черкаси, а також встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському транспорті.

Приміром, серед нововведень, які закладались в умовах вищевказаної угоди був більш жорсткий контроль за якістю рівня надання послуг з громадських перевезень та прописувалась відповідальність перевізників в разі порушення.

Крім цього, з’явилась нова норма щодо перевезень школярів, яких власники маршрутів щоденно до 12-ої години ранку мали б перевозити за 3 гривні, а з 12-ої до 19-ої – безкоштовно.

При цьому – вартість квитка у міських маршрутках для містян зросла б з чотирьох до п’яти гривень.

За словами міського голови Анатолія Бондаренка, на такі умови вчора зранку пристали перевізники. Більше того – самі ж ініціювати такий компромісний варіант, на який, звісно, погодилась міська влада, аби якомога швидше відновити рух маршруток, з огляду на погіршення погодних умов.

– Є претензії з обох боків – міської влади і перевізників. Проте є спільне бажання рухатись вперед, запроваджуючи транспорту реформу з перспективою розвитку та запровадження сучасних умов обслуговування та рівня надання послуг, – відзначив Анатолій Бондаренко, сподіваючись того дня на відповідні кроки від власників маршруток.

Проте, як-то кажуть, не так сталось, як гадалось…

Тоді як члени виконкому одностайно підтримали вказаний проект рішення щодо затвердження умов договору. І закликали перевізників, з якими існували чинні угоди, до укладення нових, аби вони вже звечора 15 листопада вийшли на маршрути.

Проте, коли справа дійшла до наступного питання стосовно підвищення вартості проїзду у міський маршрутках, власники маршрутів, в особі їх представника та адвоката Валерія Макеєва, висловили власні вимоги.

А саме: за умов підвищення вартості квитка до п’яти гривень, укладання тимчасових договорів та невідкладно почати процедуру регуляторного акту на затвердження тарифу у шість гривень. Крім цього, категорично відмовились взяти на себе зобов’язання з пільгового перевезення школярів.

Директор ПрАТ «Черкаське АТП- 17127» Олена Куниця аргументувала, що цю категорію пасажирів складно ідентифікувати. Мовляв, де – школяр, а де – студент коледжу чи технікуму. А також зауважила, що перевізники і так несуть нелегке фінансове навантаження з обслуговування 14 пільгових категорій містян. Тоді як ці кошти могли б направлятись на розвиток підприємства, покращення умов громадських перевезень та оновлення рухомого складу.

Для порівняння: зауважила, що їх маршрутки ніхто не заправляє за пів ціни чи безкоштовно на заправках, а їх працівники не мають змогу купувати продукти чи інші товари в магазинах на пільгових умовах.

Тому запропонувала міській владі компенсувати перевезення цієї категорії юних громадян з бюджету Черкас.

Директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод засвідчила, що процедура регуляторного акту на підвищення вартості проїзду до п’яти гривень у міських маршрутках пройдена. Тому з економічної точки зору є передумови для такого зростання. Але не до шести, про що вже зараз заявляють перевізники.

Більше того, як стверджує Валерій Макеєв, цей тариф, аж ніяк не покриває собівартість перевезень, що на сьогодні складає 8 гривень.

Про низьку якість, жахливі умови обслуговування та перевезень черкаських маршруток нагадав присутнім заступник міського голови Юрій Ботнар, акцентуючи, що з року в рік, коли власники черкаських автобусів звертаються до міської влади з проханням щодо підвищення вартості проїзду, вони обіцяють покращити рівень надання послуг.

Хоча, як-то кажуть, віз і нині там. У соціальних мережах, численних зверненнях та скаргах, які надходять до міської влади, люди нарікають на кричущі випадки, які трапляються у маршрутках. Хамство і грубість кондукторів та водіїв, порушення правил дорожнього руху, перегони й карколомні маневри на черкаських шляхах, бруд у салонах, технічні несправності, коли відвалюються колеса чи випадають двері буквально під час руху тощо.

– Цілком виправдано, що підвищення має бути обґрунтоване, але наші містяни заслуговують отримувати якісні послуги, безпеку та належний рівень обслуговування, сідаючи у маршрутку. Треба поважати своїх пасажирів, – наголосив Юрій Андрійович.

Водночас акцентував, що тиск і шантаж з боку перевізників не пройде. Тож якщо ті прагнуть зростання вартості квитка, то спершу мають покращити рівень надання послуг.

Заступник міського голови Людмила Бордунос (яка, згідно з проектом рішення щодо укладання нових угод з перевізниками, була відповідальна за виконання зазначеного документу) сказала, що не підпише жоден договір з власниками черкаських маршрутів, якщо є протокольні розбіжності.

– Коли умови, прописані в нових угодах, абсолютно відкидають та не збираються виконувати перевізники, то немає логіки у такому кроці. Адже, закладаючи вимоги щодо якості обслуговування, суворішого контролю за якістю громадських перевезень, ми сподіваємось, що їх будуть виконувати, – відзначила Людмила Іванівна.

Про фінансові махінації, приховування реальних обсягів доходів та ухиляння від сплати податків власників черкаських маршруток розповів у своєму виступі член виконавчого комітету від громадськості Сергій Амброс.

За його словами, в обрахунках, які показують органам міської влади перевізники для підняття вартості проїзду, істотно занижені показники пасажиропотоку та прибутків перевізників.

– Працюючи в нашому місті та будуючи тут свій бізнес, власники черкаських маршруток переймаються насамперед власним збагаченням, а не рівнем надання послуг, аби кожен черкасець та гість нашого міста міг гідно і комфортно почуватись у такому громадському транспорті, – констатував Сергій Амброс.

Тож подальші перемовини міської влади з перевізниками триватимуть.

А допоки містяни мають змогу користуватись електротранспортом та послугами міжміських автобусів, маршрути яких пролягають містом.