«Кого не стрінь — усі кандидують!» – підписала у Facebook своє фото з кандидатом-самовисуванцем Миколою Булатецьким кандидатка від «Народного руху України» колишня голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. Та й правда, кого серед 117 черкаських кандидатів тільки немає: чинні нардепи, бувалі кандидати, одіозні та заслужені політики — словом, вибирати є з кого, бо кандидатів на всі смаки та переконання!

Для багатьох чинних та колишніх пройти по мажоритарці до Верховної Ради це чи не єдиний шанс туди потрапити

Кандидатів за реєстрацією рахують

Минулого тижня Центральна виборча комісія припинила реєстрацію охочих позмагатися за депутатський мандат. 117 кандидатів на сім черкаських округів, це практично звичайна для нашої області кількість. Ні достроковість виборів, ні обмеженість часу для реєстрації та й проведення самої кампанії не відбили охоту балотуватися у черкаських кандидатів. На виборах 2014 року від області до парламенту хотіло потрапити 106 кандидатів-мажоритарників, а на чергових виборах 2012 року —114. На цих парламентських виборах найбільше, 27 кандидатів, зареєструвалися у 195 виборчому окрузі. У попередні роки ми мали найбільше по 18-20 кандидатів на один округ.

Усього по Україні до Верховну Раду хоче потрапити 6 тисяч кандидатів і конкурс становить у середньому 14 людей на місце, показники Черкащини дещо вищі, тут конкурс кандидатів становить без малого не 17 душ на одне місце.

Бувалі та відомі

Для багатьох чинних та колишніх пройти по мажоритарці до Верховної Ради це чи не єдиний шанс туди потрапити. Сьогодні на наших округах бачимо справжніх зірок української політики та шоубізнесу, досвідчених та навіть одіозних місцевих політиків. Хто кому дасть фори, покаже 21 липня.

Призабута українцями Людмила Супрун приїхала поборотися за 198 округ. Подібний політичний десант завжди насторожує. 2013 року черкащани ганебно обрали на співочого ректора Михайла Поправського, якого після того на 194 окрузі практично і не бачили.

Знову за 194 округ вирішив поборотися і Микола Булатецький. Тричі перемігши на мажоритарному окрузі у Черкасах 1994, 2002 та 2012 року, він жодного разу так і не отримав мандат. Здобуту перемогу чинна на той час влада відбирала через суди. Цього разу Микола Булатецький, очевидно, розраховує на свій досвід передвиборчої боротьби та симпатії сталого електорату.

Наш зірковий земляк, відомий шоумен, співведучий пісенного конкурсу «Євробачення», що проходив в Україні 2017 року, Олександр Скічко повернувся на малу батьківщину, щоб поборотися за місце у Верховній Раді. Він балотується по 197 округу як кандидат від партії «Слуга народу».

ЦВК зареєструвала Олексія Цибка кандидатом в народні депутати України по 198-му виборчому округу. Скандально відомий на всю Україну, двічі відсторонений від посади міського голови Сміли Цибко обіцяв балотуватися в президенти на минулих виборах, проте в списку кандидатів так і не з’явився. Цього разу в боротьбі за мандат має шанс показати на скільки ж йому довіряють виборці округу та сміляни зокрема.

Парламентська гвардія

Серед кандидатів практично на кожному окрузі є чинні народні обранці. Імовірно вони мають більше шансів на перемогу, ніж новачки, адже не один рік пригодовують своїх виборців. Сьогодні такі кандидати звітують, скільки ж зробили для округу: побудували доріг, майданчиків, фонтанів, замінили вікон і дверей та роздали допомоги. Правда, скромно замовчують, що більшість добра зробили коштом бюджетних субвенцій.

Із семи черкаських нардепів-мажоритарників знову до Ради хоче потрапити п’ять. По 196 округу скандальновідомий серед черкащан колишній регіонал Геннадій Бобов. Він не один раз перемагав тут. Цього разу балотується як самовисуванець. У раді цього скликання входив до депутатської групи «Партія «Відродження». Та попри це і присутність на окрузі потужної конкуренції — керівника соціальних програм, ПАТ “Миронівський хлібопродукт” Ірини Ванникової, Геннадій Бобов все одно має шанси зібрати голоси багато років «пригодованого» виборця. Щоправда, цього разу виборця ситно годують і інші кандидати.

Нервовіша ситуація у Владислава Володимировича Голуба — позафракційного депутата цього скликання. Проти нього на окрузі виставили практично повного тезку — киянина Голуба Владислава Миколайовича.

Сергій Рудик, член депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка», знову спробує щастя на своєму 198 окрузі як самовисуванець, задля чого невпинно звітується перед громадою про виконану роботу: відремонтовані дороги, поміняні вікна й двері, профінансовані бюджетні установи.

Світлана Заліщук, обрана по загальнодержавному багатомандатному округ від партії «Блок Петра Порошенка», роботу у раді закінчує як позафракційний депутат і балотується по 199 виборчому округу як самовисуванка. Уродженка Жашкова, видно, вирішила підсидіти на окрузі свого колегу позафракційного народного депутата Валентина Ничипоренка.

Так само самовисуванцем на своєму окрузі балотується колишній регіонал, скандальний народний депутат Антон Яценко, у Верховній Раді цього скликання він працював у депутатській групі «Партії «Відродження».

Замість чинного депутата Володимира Зубика по 195 виборчому округу балотується його колишня помічниця Лариса Малкова.

«Оригінальні» технології

Цікаво, що більшість народних депутатів, які минулого разу балотувалися від політичних сил, зараз ідуть як самовисуванці. Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області Захар Колісніченко припускає, боячись втрапити у немилість виборця через партію, до якої належать, народні обранці намагаються самотужки випробувати свої сили.

– На мою суб’єктивну думку, сьогодні важко вгадати, з якою партією зараз вигідніше іти, щоб пройти. А партії-фаворити цьогорічної кампанії — не всіх беруть, — аналізує Захар Колісніченко.

До того ж і політичні сили зараз намагаються очиститися. Нові партії принципово не беруть старих та бувалих народних депутатів, а старі, проводячи ребрендинг, скидають зайвий баласт.

Хотів би, та, очевидно, так і не зміг потрапити у ряди «Слуги народу» черкаський підприємець Олег Лисак. Мабуть, саме тому він розміщує по місту свої рекламні банери, виконані у стилі продукції партії «Слуга народу» з невеличким дописом унизу «підтримую», чим збиває з пантелику черкащан, адже офіційним кандидатом цієї політичної сили на окрузі є ректор Східноєвропейського університету економіки та менеджменту Любов Шпак.

Сьогодні в ОПОРі фіксують прямий та непрямий підкуп виборців на округах, проворніші конкуренти поспішили виставити тезок для своїх опонентів. Брудні та нечесні технології використовуються практично на всіх округах, однак несподіваний для багатьох хід та результат президентських виборів вселяє сподівання, що черкаський виборець почав інакше ставитися до свого вибору.

Тетяна Мартинов, газета “Вечірні Черкаси”.