Завершення АТО, зростання ціни на бензин і газ, перерахування субсидій і фінал Ліги чемпіонів в Києві – такими нововведеннями здивує українців травень 2018-го. Gazeta.ua розібралася в найістотніших змінах, що очікуються в Україні з травня.

Завершиться АТО

“Ми переходимо до іншого формату оборони країни відповідно до ухваленого закону, парламент підтримав мій законопроект про реінтеграцію Донбасу. Ми запроваджуємо абсолютно нові більш ефективні заходи із застосування збройних сил, розширення наших оборонних можливостей, і робимо це, тому що ми бачимо різке зростання рівня загрози на сході нашої країни. Порох потрібно тримати сухим”, – заявив Порошенко.

Особливий порядок передбачає надання органам сектора безпеки і оборони, іншим державним органам України, спеціальних повноважень. Також в населених пунктах, прилеглих до місць проведення бойових дії, можуть створюватися райони обмеженого доступу і заборонені для доступу райони.

На території проведення Операції об’єднаних сил введуть три рівні доступу – зелений, жовтий і червоний. Вони будуть визначати ступінь відкритості населеного пункту.

“Зелений” – перебування та переміщення осіб не обмежене, за винятком районів забороненого і обмеженого доступу.

“Жовтий” – перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, проводиться особистий огляд громадян і речей, транспортних засобів, даний режим встановлюється на рубежах ізоляції і районів обмеженого доступу

“Червоний” – перебування осіб тимчасово обмежено, заборонено, пропуск громадян і посадових осіб здійснюється за наявності перепустки, транспортні засоби та громадяни на окремі ділянки місцевості та об’єкти не допускаються.

Субсидії перерахують всім

З травня українці отримають субсидії з урахуванням перерахунку. Згідно постанови уряду, в квітні “знижка” на комуналку надається з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, а в травні 2018 го – за друге півріччя. Так, при перерахунку знижки будуть брати до уваги традиційно високі грудневі зарплати і осучаснення пенсій.

За оцінками експерта в сфері ЖКГ Тетяни Бойко, без субсидії може залишитися кожна п’ята сім’я. А решті розмір обов’язкового платежу збільшать. Крім того, невикористану суму субсидії доведеться повернути в державний бюджет.

МВФ надасть $1,9 млрд

Уряд очікує отримати від МВФ п’ятий транш в розмірі $1,9 млрд.

МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. В рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

Долар подешевшає

Курс долара, за оцінками експертів, в травні буде коливатися в межах 25-26,5 грн.

Травень і більша частина літа – традиційний період стабілізація гривні. Однак невеликих коливань уникнути буде складно. Влітку аграрії продають валюту для того, щоб поповнити запаси гривні перед підготовкою до посівної кампанії. Восени ж очікують зростання долара.

Із травня до літа долар буде дешевшати, але тільки до осені. Потім знову зросте до Нового року. Згідно з базовим сценарієм трирічної Бюджетної резолюції, в 2018 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 29,3 грн/дол., в 2019 – 30,5 грн/дол., а в 2020 – 31 грн/дол. Проте, в бюджеті на 2018 рік зазначено, що розрахунки проводилися, виходячи з курсу 30,1 грн/дол.

За 2015 рік гривня знецінилася в півтора рази, за 2016 рік – девальвувала на 12,9%, а за 2017 рік курс нацвалюти ослаб на 3%.

Історичний максимум офіційного курсу долара – 30,01 грн – був досягнутий в лютому 2015 року. Рекорд офіційного курсу євро в Україні – 35,66 грн – досягнутий 26 січня 2018 року. Згідно з “індексом бігмака”, долар в Україні має коштувати 8,9 гривні.

Українським військовим пілотам підняли зарплату.

Зарплата командира бригади була 17 тис. грн, тепер становитиме 28 тис. грн, командира ескадрильї отримував 13 тис. грн, а матиме 21 тис. грн. Зарплата льотчиків збільшиться з 12 тис. грн до 17 тис. грн.

Верховна Рада буде неактивна

У травні не варто очікувати активної роботи Верховної Ради. Депутати вже замовляють відпочинок для себе і родин, тому кількість народних обранців зменшуватись в залах засідань і на комісіях.

Київ виділив кошти на фінал Ліги чемпіонів

Київрада затвердила виділення 25 млн грн на проведення фіналу Ліги чемпіонів. Матч на НСК “Олімпійський” відбудеться 26 травня о 21.45 між переможцями пар “Ліверпуль”-“Рома” і “Реал Мадрид” – “Баварія”.

Окупанти завершили будівництво Керченського мосту

Окупанти завершили укладання асфальтобетону на автодорожній частині мосту через Керченську протоку. Повідомили, що головні будівельно-монтажні роботи вже закінчені. Відкрити міст планують на початку травня. За словами окупантів, вони провели випробування нового покриття за допомогою восьми 35-тонних вантажівок. Пропускна здатність траси складе до 36 тис. автомобілів на добу.

Особам із інвалідністю дадуть грошову допомогу

До 5 травня Мінсоцполітики виплатить разову грошову допомогу. Кошти будуть перераховані на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії.

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи – 3 685 гривень; II групи – 3 265 гривень; III групи – 2 845 гривень;
2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків – 1 265 гривень;
3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 685 гривень;
4) членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 630 гривень;
5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 525 гривень.

Для отримання допомоги потрібно було до 30 квітня подати необхідні документи.

Бензин подорожчає через можливі мита

“Укртатнафта” звернулася до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням ввести мита на імпорт нафтопродуктів. Зараз більше 2/3 нафтопродуктів купують за кордоном. На думку вітчизняного виробника палива, імпорт з РФ і Білорусі має становити не більше 50% ринку. На таку заяву відреагували профільні асоціації та експерти – якщо обмежити імпорт, то ціна бензину на одному літрі може підскочити на 5 грн.

Нафта вже подолала бар’єр в 75 доларів за барель. Це може привести до підвищення цін на паливо на 0,5-1 грн за л.

Верховна Рада звільнить членів ЦВК

Верховна Рада звільнить членів Центрвиборчкому та призначить нових у травні.

“Переконаний, що у травні це питання має бути вирішене. Країна повинна мати оновлений склад Центральної виборчої комісії. Я вважаю, що новий склад ЦВК має бути легітимним. Він таким буде, якщо там будуть представники не тільки провладних фракцій, але й від опозиції”, – сказав Максим Курячий, народний депутат.

Кредити подорожчають

В цьому році облікову ставку Нацбанк підвищив з 14,5% до 17%, пропорційно можуть подорожчати і кредити в українських банках. В першу чергу зростають ставки на міжбанку. Це відсоток, під який банки кредитують один одного. А з запізненням в 2-3 тижні дорожчають кредити і для простих українців. За словами економіста Романа Лепака, кредити подорожчають приблизно на 70% від зростання облікової ставки.

Додаткові вихідні

У травні українців чекають довгі вихідні. День міжнародної солідарності трудящих – 1 травня припадає на будній день (вівторок), тому прийнято рішення перенести робочий день понеділка, 30 квітня, на суботу – 5 травня.

В травні українцям покладені три додаткових вихідних дні – 1, 9 та 28.

За відсутність прописки – штраф

Українців, які ігнорують правила реєстрації за місцем проживання, можуть оштрафувати. Згідно чинному законодавству, якщо переїхати і не зареєструватися, перший раз можуть попередити, а другий – оштрафувати на 340-850 грн. При цьому зараз штраф за проживання не за місцем реєстрації – від 17 до 51 грн.

З 1 травня вдень поза містом можна не вмикати фари автомобіля чи ходові вогні.

Згідно Правил дорожнього руху, водії зобов’язані вмикати ближнє світло фар чи ходові вогні при русі вдень поза місто із 1 жовтня по 1 травня.

Генпрокурор Юрій Луценко може звільнитися

“Я дійсно прийшов у Генеральну прокуратуру на півтора-два роки. Цей термін пов’язаний з моїми особистими планами в житті. А також із законодавчим полем. Який передбачає, що через два роки Генеральна прокуратура нарешті має перетворитися на європейську організацію, у котрої не буде слідства взагалі. Воно буде передано до Національного антикорупційного бюро або Державного бюро розслідувань”, – сказав Юрій Луценко 30 травня 2016 року на брифінгу.

Згоду на його призначення генпрокуром Верховна Рада дала 12 травня. За тодішнього голову фракції “Блок Петра Порошенка” на посаді керівника ГПУ проголосували, окрім президентської, “Народний фронт”, групи “Відродження” і “Воля народу”.

Зросте ціна на газ для підприємств

Зміни в тарифах почнуться із 1 травня. Мінімальна ціна на природний газ, який використовується в промислових цілях, підвищиться майже на 780 гривень – до 8670 гривень за тисячу кубометрів. НАК “Нафтогаз України” підвищив ціну на свій природний газ із травня на 5,5%.

Такі зміни понесуть подорожчення всіх видів товарів і послуг.

Квитки на залізниці подорожчають

В Україні після травневих свят пасажирські залізничні перевезення можуть подорожчати. На початку квітня 2018-го Укрзалізниця відклала підвищення цін на квитки.

В травні може вступити в силу наказ Міністерства інфраструктури України про підвищення на 12% тарифів на залізничні пасажирські перевезення “Укрзалізниці”. Це буде не останнє подорожчання квитків. У 2018 році “Укрзалізниця” планує це зробити у два етапи – навесні і восени. Загалом – на 24%.

В обігу введуть нові монети

Національний банк України вводить в обіг нові монети номіналом 1 та 2 грн. Вони поступово замінять паперові банкноти. Протягом 2019-2020 років Нацбанк введе в обіг монети номіналом 5 та 10 грн.

Спеціально вилучати паперові банкноти не будуть, припинять їхній друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг. Нові монети діятимуть паралельно з паперовими гривнями старого зразка.

Пристрій Cardiomo вийде в серійне виробництво

Українці створили гаджет, який попереджає інфаркт та інсульт та ще з десяток захворювань. Зараз пристрій тестують 250 користувачів. Його серійне виробництво планують на травень 2018 року.

У травні відчуємо, що настало літо

“Українці на собі переконаються, що зміни клімату трохи змістили пори року. Літо починатиметься у травні, осінь – у серпні. Останній місяць літа буде дощовим і туманним. Повернуться холодні ночі. Перший тиждень травня — максимум до 16 градусів тепла. Після 9 травня — різке тепло. Вдень до 27 градусів. Така погода буде 10 днів. Лише 27-29 травня задощить і похолодає. 4-5 травня пройде сильна буря. Хто ризикне висадити, то сильний поривчастий вітер і дощ приб’є до землі рослини і поламає їх. Але рік буде врожайним”, – підкреслює Леонід Горбаль, народний синоптик.

За даними синоптика, перші дні травня ще будуть досить прохолодні, але потроху температура підніматиметься, опадів мало. Друга декада – набагато тепліша, погода нагадуватиме літню. Остання десятиденка також не розчарує: буде тепло, лише трохи зіпсують картину невеликі короткочасні дощі.

В травні найкращий відпочинок біля Барселони

Редакція CNN склала унікальну інтерактивну мапу найкращих пляжів світу.

У травні на гостей чекає пляж Санта Себастья поблизу іспанської Барселони. Центр міста – зразок готичної архітектури. А на пляжі гуляють нудисти. Тут всі знайдуть заняття: любителі засмагати – золотий пісок, серфери – післяштормові хвилі. Узбережжя рясніє пляжними барами. Там часто виступають місцеві гітаристи. Любителям сімейного відпочинку краще обрати пляжі північніше від Санта Себастьї.

Комікси вийдуть українською мовою

Українсько-британське видавництво Fireclaw анонсувало випуск офіційних коміксів Marvel українською мовою. Поки що підтвердили вихід серії коміксів про Людину-Павука.
Marvel Comics повідомили, що готують нову програму популярних серій коміксів “Месників”. Планують перезапустити низку героїв і залучити нових акторів. Фанатам натякають на появу Чорної пантери, Ши-Халка, Капітана Марвела, Доктора Стренджа і Примарного Гонщика. Прем’єру серії запланували на травень 2018 року. Загалом анонсували 18 випусків.

Прем’єра української стрічки “Король Данило”

Прем’єра фільму “Король Данило” запланована на травень 2018 року. Фільм Тараса Химича попередньо можна віднести до жанру історичних, де буде багато сцен батальних боїв, костюмів і вершників.

Із фільмів іноземного виробництва найцікавіші прем’єри травня – “Дедпул-2”, “Анонім” і “Соло. Зоряні війни: Історія”.