Прихожани Свято-Стрітенської парафії Черкаської єпархії УПЦ сьогодні, 29 червня, проголосували за перехід до Православної церкви України. Збори громади та голосування відбулося у парку Хіміків у Черкасах, і щоб взяти участь у ньому зареєструвалося 757 осіб. Головою зборів обрали актора Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, бійця ЗСУ в запасі Олександра Гуменного. Рішення про перехід було підтримане одноголосно всіма присутніми.

Першим на заході виступив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який наголосив, що робить це як громадянин, а не як посадовець.

“Напевне, вже настав час визначатися. Для всіх, з ким ми, і по який бік фронту. Бо в країні війна, тож діяти ми маємо рішуче. Бо в нас загинуло вже 140 Героїв на цій війні, і я був на 130 похоронах – і не бачив там священиків церкви так званого російського патріархату. Жодного, навіть коли ховали членів їхніх громад. Могли прийти як громадяни, а не як священики. Але не приходили. Час нашій Верховній Раді прийняти рішення, що не може в країні працювати релігійна організація, яка зорієнтована на країну-агресорку. Час нашим міським депутатам приймати рішення. Моя громадянська позиція – в країні має бути Єдина православна українська помісна церква”, – виступив Анатолій Васильович.

За словами Бондаренка, на сьогодні в Черкасах ще лишається 9 церков в УПЦ. У більшості з них є порушення щодо відведення земельних ділянок, щодо здачі в експлуатацію та оформлення будівель. Така ж ситуація і з Свято-Стрітенською парафією.

“Земельні ділянки та будівлі перейдуть громадам, але в законний спосіб”, – підкреслив міський голова Черкас.

На заході виступив і керівник 118 окремої бригади територіальної оборони полковник Анатолій Стуженко:

“Сто років тому історія давала шанс визволитись від російського іга, але Україна не встояла – і внаслідок цього тисячі замордованих, закатованих, сотні тисяч розстріляних і вкрадена українська віра. Прийшли ті, які тепер кажуть “Какая разніца”. Їх сюди, в Черкаси привезли кілька ешелонів і поселили замість тих замордованих і вбитих. І з тих пір нам промивали мізки, що ми раби, один народ, брати. Не були ми ніколи братами, бо не може бути іго – братнім. Тому і не може бути тут ворожої церкви. У нас нині сотні загиблих черкащан. І жодного ми не ховаємо з цією церквою, бо кожна свічка, куплена в ній, – це куля в серце нашого воїна. І ми сьогодні отут – на ідеологічному фронті, маємо викинути з країни цих ФСБешників, бо інакше наші діти продовжать воювати, і війна повторюватиметься знову”.

Отець Назарій, старший військовий капелан Черкаської Єпархії ПЦУ, наголосив, що коли ми говоримо російською мовою, ходимо в російські церкву, слухаємо російську музику, – це дезорієнтує нас, розвалює зсередини нашу країну.

“Досить цієї толерантності. Треба ставити крапку, – заявив ветеран АТО, директор КП “Дирекція парків” Геннадій Шевченко. – Я помоніторив учора інтернет, і був шокований, що близько 10% українців досі сподіваються, що ми налагодимо стосунки з росією, бо ми “все таки брати”. Тому я чітко розумію, де саме ці 10%, в якій організації їм навіюють такі думки. Треба з цим покінчити. Тож я вірю, що черкаська громада вчинить правильно, бо ми – край Шевченка, духу, сили, і все, що починалося в Україні гарне – все починалося тут. Тому давайте починати цей процес очищення і звільнятися від цих перевертнів і ФСБешників”.

На зборах було чітко дотримано усіх юридичних моментів, і тепер громаду мають офіційно зареєструвати уповноважені нею на зборах представники.

Нагадаємо, 12 квітня настоятеля Черкаської єпархії московської церкви Феодосія (Дениса Снігірьова) відправили під цілодобовий домашній арешт. Його підозрюють у глорифікації російського війська та виправдовуванні агресії.