Понад два роки триває жорстока, кривава, нелюдська війна за наше майбутнє. Вона об’єднала нас у любові до своєї країни та один до одного. За цей відрізок часу українці пережили чимало: біль страшних втрат і радість перемог, пізнали підлість ворога й силу нашої єдності, відчули хто ми є та за що боремося. Згуртовані, тримаємо стрій, віримо в ЗСУ й наближаємо Перемогу.

Увесь бізнес та підприємства України зосереджені на трьох найважливіших напрямках: підтримці економіки країни, допомозі військовим і людям, які вимушено покинули свої домівки й залишилися без даху над головою. Не стоїть осторонь і бізнес на Черкащині та його власники. Зокрема директор одного з підприємств Тальнівщини Ігор Новицький та засновник групи підприємств Володимир Мовчан від початку повномасштабної війни активно допомагають фронту, вимушено переміщеним особам, які приїхали сюди з багатьох гарячих точок, та мешканцям громади. Про це пише видання «Вісті Черкащини».

«Серед моїх волонтерських напрямів є особливий та надзвичайно цінний для мене. Це команда Protez Foundation, яка допомагає українцям, що втратили кінцівки. Вони безкоштовно виготовляють та встановлюють протези рук та ніг за кордоном. Поранених людей, на жаль, щодня стає все більше й більше. Кожна історія наших Героїв – це щось неймовірне. Завдяки мужності й мотивації, вони навіть після поранення прагнуть якомога швидше відновитися. На жаль, складні рівні ампутації є дуже дорогою процедурою, тому бійцям потрібна загальна підтримка. Моя перша співпраця з фондом відбулася в липні 2022 року. Тоді я допоміг зібрати та доправити до США для подальшого перельоту першу групу наших військових, що потребували протезування. Там їм підібрали та виготовили сучасні протезно-ортопедичні вироби. Після реабілітації хлопці повернулися додому. Далі були інші справи, які робив і продовжу робити», – каже Ігор Валерійович.

blank

Очолюють організацію президент Юрій Арошидзе та лікар-протезист Яків Градінар. Українець за походженням, уже понад 15 років проживає в США. Від початку повномасштабного вторгнення росії на Україну Яків не зміг залишатися осторонь, тому на благодійних засадах почав «ставити на ноги» українських військових. Фонд має 3 клініки, готує спеціалістів для реабілітації, надає психологічну підтримку жертвам війни, збирає донати. І, звісно, надає повний спектр послуг: від моменту подачі заявки на протезування до відновлення здоров’я людини. На рахунку фонду понад 250 протезованих осіб. Серед них – дівчина, яка постраждала від ракетного удару по Умані в червні 2023 року. Тепер Олена знову ходить.