Днями в місті Городище Черкаської області під гаслом «Людина.  Громада. Україна» пройшов 2-й Форум громадських ініціатив, на якому обговорювалося питання децентралізації, зокрема обмін досвідом між керівництвом ОТГ, владою та бізнесом. Під час форуму представники ГО “Розвиток територіальних громад” звернулись до своєї очільниці Ірини Ванникової з ініціативою висунути її кандидатом в нардепи і пообіцяли свою підтримку.

 

Ірина Ванникова підтвердила свою участь у виборчих перегонах та подякувала за довіру і підтримку.

«Для мене сьогодні дуже велика честь отримати від вас таку потужну підтримку, я усвідомлюю свою відповідальність як кандидата від Черкащини, адже я зріднилася з Черкащиною, я живу тут, я працюю тут, я живу для вас і прошу мене дійсно підтримати.  – звернулась до учасників форуму Ірина Валеріївна. – Я людина, яка формувалася за часів незалежності і тому державність та патріотизм – це є філософія мого життя. Мені важливо жити не тільки для себе, важливо міняти світ навколо нас. Потрібно, щоб у всіх нас була хороша перспектива, впевнене майбутнє і щаслива доля наших з вами дітей. Децентралізація зробить щеплення усім нам від популізму, і люди будуть обирати тих, хто успішно може керувати своїми громадами. Якщо голова, чи староста, чи місцевий лідер себе добре зарекомендує, люди можуть його делегувати далі, в вищі ешелони влади, і так місцеві політики та управлінці, що є практиками, зможуть змінити Україну».

blank

Те що Ірина Ванникова має авторитет та підтримку у Черкащан – то це беззаперечно. За час роботи на посаді керівника соціальних проектів МХП 300 днів була на Черкащині, проїхала 150 000 км, зустрілась з 15 000 людей. Окрім двох Форумів громадських ініціатив до кінця місяця проведуть ще два, присвячені проблемам медицини та освіти.

Наразі Ірина Ванникова проводить серед черкащан просвітницьку роботу щодо такої надважливої реформи в країні, як децентралізація. Адже згідно з опитуванням Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» станом на кінець минулого року про реформу децентралізації  знало всього 16% людей, щось чули про цю реформу – 60%, нічого взагалі не знають – 23%.

blank

«Нашій громадській організації «Розвиток територіальних громад» вже два місяці. Ідея по заснування цієї громадської організації в мене виникла після багаточисельних подорожей Черкащиною. – прозвітувала про свою роботу в області Ірина Ванникова. – Я побачила, що з одного боку децентралізація дійсно одна з найбільш успішних реформ у нашій країні, і ті громади, які не побоялися об’єднатися, відчувають новий поштовх до життя, вони отримали перспективу до розвитку. Так 909 територіальних громад вже створено по всій країні, і лише за 5 місяців 2019 року доходи місцевих бюджетів зросли на 20,4% у порівнянні з минулим роком, в цифрах це – мільйони. І це переконує, що реформа децентралізації є успішною і ефективною. З іншого боку на українську сцену виходить український парадокс: люди бояться об’єднуватися. З одного боку, вони скаржаться, що, мовляв, ми живемо погано, немає перспективи, і в той же час бояться об’єднуватися, щоб хоч якось вискочити з цього болота. Чому? Власне кажучи, причини дві: це, очевидно, брак інформації, брак роз’яснювальної роботи, про те, що таке децентралізація, навіщо вона потрібна, як з нею працювати, де брати кошти, як наповнювати бюджети. А з іншого боку, друга причина, – це недовіра до, власне кажучи, автора цієї реформи – української влади, і це дуже часто простих людей обманює.

Місія нашої громадської організації, це відповідь на запит українського суспільства у допомозі у впровадженні цієї реформи. І так за два місяці ми зробили кілька просвітницьких семінарів та навчальних тренінгів. Люди мають зрозуміти, що децентралізація – це відремонтовані ФАПи, відремонтовані школи, клуби, іноді це навіть свої асфальтні заводи».

«Ми сформували звернення до української влади, що децентралізацію не можна згортати, її треба продовжувати, законодавчо закріплювати, закріпити в Конституції статті про адміністративно-територіальний устрій, тощо. Це звернення підтримали декілька територіальних громад, зокрема у Корсунському, Канівському районах, Канівська районна рада. Ми запустили електронну петицію до Президента України про те, що громадяни самі мають вирішувати, що робити із власними амбулаторіями, соціальними об’єктами, закладами культури, освіти. Зараз дана петиція набирає достатню кількість голосів. Ми не зупиняємося, ми йдемо далі – будемо інспектувати і тестувати реформу децентралізації вже на місцях», – додала Ванникова.

Висловив слова подяки за просвітницьку діяльність Ірині Ванниковій перший заступник голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький.

blank

«Нам треба для себе зрозуміти, що децентралізація – це незворотній процес. Якщо розпитати очільників чи жителів новостворених ОТГ, то плюсів у об’єднанні значно більше, ніж недоліків. Люди мають чітко розуміти взаємопов’язані зв’язки. Якщо фермер розуміє, чому голова ОТГ до нього приходить і каже, що нам треба встановити відсоток за паї 8, бо це гроші на громаду, це в перший рік шкільний автобус, а на другий рік – відремонтована амбулаторія, потім – ремонт дороги, – то він відгукується на цю пропозицію і не заперечує. І кожен громадянин має розуміти, що всі податки залишаються в ОТГ і їх можна проконтролювати: хто сплатив, скільки, на що вони були витрачені. Отоді й буде результат», – зазначив чиновник.

«Прийшовши працювати на Черкащину, я розпочав свою роботу з того, що об’їжджав сільські ради, зустрічався з людьми. І якщо раніше сільський голова сам шукав зустрічі з інвестором, мав проблеми, як попасти до нього на прийом, то сьогодні сам інвестор іде до вас, бо розуміє, що на місцях з’явилася та потужна сила, яка контролює витрати і яка контролює доходи. – розповів про взаємодію ОТГ та бізнесу директор ТОВ «НВФ Урожай» Групи МХП Олександр Воскобойнік . – Нам закидають, що, мовляв, «Урожай» чи інший інвестор, підтримують децентралізацію, бо  хочуть позабирати собі землі. Скажіть, будь-ласка, у кого за півтора року «Урожай» забрав хоча б сотку землі? Навпаки, ми ті землі, які обробляли і які тепер переходять у комунальну власність, – віддаємо в ОТГ, якщо ОТГ прагне на них працювати».

blank

Підтверджують позитив співпраці з бізнесом і голови новостворених ОТГ. Крім того, зазначають, що народний депутат, якого вони сподіваються бачити у Парламенті, має бути відкритим до виборців та звітувати про свою роботу на виборчому окрузі.

«Села ОТГ, яку я очолюю, розділені між двома виборчими округами. Але депутат одного з них постійно приїжджає, допомагає, а інший, від 196 округу, не приїхав у село жодного разу. Тому я хочу, щоб до влади прийшли такі дійсно народні депутати як Ірина Ванникова, що постійно комунікують з черкащанами», – наголосив голова Межиріцької ОТГ Канівського району Іван Чупилка.

Отримала Ванникова вже і перші настанови від своїх виборців.

По підтримку та щоб сформулювати найперші завдання, до Ірини Ванникової звернувся депутат 4-х скликань Канівської районної ради, голова ГО «Рідна Черкащини» Микола Фесенко: призупинити реформу «медичного геноциду» сільського населення та зменшити перебування депутатів у Верховній Раді до двох скликань. Дані прохання зал зустрів бурхливими оплесками, що говорить про надзвичайно важливу складову для пересічного черкащанина даних рішень.

«Кращого кандидата  у народні депутати я не бачу. Я вірю, наразі Ірина Ванникова вже є хоч і неформально, але «народним» депутатом, бо вона працює пліч-о-пліч з людьми», – звернулась до громади екс-депутат обласної ради, знана на Черкащині політик та громадський діяч Наталія Старікова.

blank

Врешті, учасники зібрання одноголосно проголосували про підтримку Ірини Ванникової як кандидата у народні депутати по округу 196 та запевнили, що підтримають її у роботі,  забезпечать співпрацю громад, громадських організацій та влади на всіх рівнях задля розбудови Черкащини.

Поліна Котова