Він цегляний та з арками, знаходиться на розі вулиць Хрещатик та Байди Вишневецького. Про це кореспондентам Суспільного розповів краєзнавець Сергій Ганницький.

Спочатку будинок слугував житлом для купців, пізніше тут знаходилися громадські місця та державні структури, розповідає краєзнавець.

На цеглі, з якої викладені стіни підвалу, збереглися ініціали власника цегельного заводу. У приміщенні залишилися речі з радянських часів. Нині тут проводять ремонтні роботи.

Сергій Ганницький: «На інформаційній дошці згадується про купця Бєлахова про те, що одна в цій будівлі розміщувалася і купець Бєлахов у 1908 році відкрив сінематограф у місті Черкаси».

Поруч у сусідній, колись півтораповерховій будівлі, є схожий підвал, площею 200 квадратних метрів. Нині тут виставкова зала музею «Кобзаря». Так само, як і сусіднє, воно має давню історію, розповідає завідувачка музею Ольга Шарапа: «Ця будівля, яка належала купцям Цибульським. Вона була півтораповерховою. Перший поверх житлове приміщення, а у підвальному приміщенні був магазин «Він і другіх заморськіх товаров».

На початку ХХ століття приміщення було перебудоване.

Зі слів Сергія Ганницького, такі підземні приміщення не єдині в Черкасах: «Як згадують люди трохи старшого віку, подібні ходи тягнулися до нинішнього приміщення, де розміщений «Ерік».