Українські правоохоронці викрили організаторів фінансової піраміди «B2B Jewelry» на нових фактах шахрайства. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на СБУ та Офіс генерального прокурора.

Представників «B2B Jewelry» підозрюють у шахрайстві з фінансовими ресурсами та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

21-22 липня СБУ провела 26 обшуків за місцем проживання керівництва фінансової піраміди та в магазинах «B2B Jewelry» на території Києва, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської, Харківської та Черкаської областей.

У ході проведення обшуків правоохоронці вилучили: документи, які мають доказове значення; ювелірні вироби; печатки юридичних осіб, які використовували під час вчинення злочинів; мобільні телефони та комп’ютерну техніку, що містять необхідну слідству інформацію; майно, у тому числі транспортні засоби, здобуті злочинним шляхом.

Також СБУ припинила роботу кількох магазинів «B2B Jewelry», а їхні приміщення опечатали.

Для одного з підозрюваних СБУ клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Втім, Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання (не передбачає будь-яких обмежень на переміщення чи виїзду за кордон).

Усім 4-м фігурантам провадження оголошено про підозру у шахрайстві, груповому злочині та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

На майно підозрюваних, в тому числі і на острів, розташований в Київській області, придбаний за кошти, отримані у результаті шахрайства, накладено арешт, додають в Офісі генпрокурора.

Передісторія:

27 серпня 2020 року Служба безпеки України заблокувала діяльність фінансової піраміди «B2B jewelry», вкладниками якої стали понад 600 тисяч громадян, а обсяг привласнених коштів становить близько 250 мільйонів доларів.

Трьом організаторам фінансової «піраміди» «B2B Jewelry» повідомили про підозру, двом фігурантам обрали запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту. За період функціонування піраміди, з початку 2019 року, організатори придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад 100 тисяч доларів США кожний, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно.

Засновник фінансової «піраміди» «B2B Jewelry» Микола Гонта повідомив, що ювелірні магазини мережі працюють в звичайному режимі, а юристи компанії готують позови про спростування інформації про блокування мережі, яку раніше розмістило СБУ.

Після того ЗМІ неодноразово писали про те, що піраміда «B2B» продовжує працювати.

У липні 2021 року журналісти Bihus.Info.повідомили, що фінансова «піраміда» «B2B Jewelry» продовжує збирати гроші з нових вкладників – її засновник Микола Гонта більше не під домашнім арештом, а обвинувачення за майже рік не пред’явлені.