Покладанням квітів до пам’ятного знаку воїнам антитерористичної операції вшанували сьогодні  військових у Соборному сквері Черкас з нагоди Дня  захисника. Пригадали також ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. На захід прийшли бійці, родичі та знайомі загиблих. Розповідає Суспільне телебачення.

Олександр Тараненко – військовослужбовець 95-ї десантної штурмової бригади. Розповідає, що до лав Збройних сил потрапив ще до Майдану. Коли розпочався військовий конфлікт на сході  України, він у Криму служив за контрактом.

 «Кожен українець у цей день має згадувати, яка ціна заплачена заради нашої країни. Тому що саме захисники України вони віддали своє життя, здоров’я, сили…і не тільки захисники, а і в плані воїнів це волонтери, небайдужі люди, які віддавали своє здоров’я і сили, щоб ми зараз могли в цій частині України, і в будь-якій частині України існувати мирно, жити, насолоджуватись життям, і оцей день, це як би людина, яка навіть не хоче згадувать, вона має задуматись, замислитись про це, подумати – а що було зроблено для України, якою ціною, якими жертвами, і чи має він змінювати Україну на краще?».

Колишній військовослужбовець Валерій Бельтіков служив у 2014-2015 роках у населених пунктах Піски, Водяне, Опитне, Авдіївка та у Донецькому аеропорту. Говорить,  на службу приїхав із Санкт-Петербургу й долучився до українських добровольців. Пояснює, чому прийшов сюди.

 «А якшо ми не будемо пам’ятать, то хто їх буде пам’ятать? У жінок є 8 березня, у нас теж повинно бути свято якесь. Вшановуємо, пам’ятаємо своїх загиблих, поранених, з ким недоїдали, з ким недосипали, бо в 14-15 роках було дуже важко, і якби не волонтери, то нам було б ще важче».

Організаторка заходу Світлана Макаренко каже – сьогодні запросили долучитися військових, медиків, психологів, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та волонтерів.

 «Вже стало традицією сьогоднішній день, 14 жовтня, святкувати біля храму-пам’ятника, біля пам’ятника загиблим учасникам АТО, бо це потрійне свято. Тому що дійсно, це свято і патріотичне, і національне, і духовне. Сьогодні хочеться відзначити найкращих – найкращих українців, найкращих професіоналів».

Учасникам бойових дій на сході, волонтерам та ліквідаторам Чорнобильської аварії вручили пам’ятні нагороди та відзнаки.