Найобговорюванішою політичною темою у Черкасах є, безумовно, відкликання п’ятьох депутатів Черкаської міської ради. Багато хто вважає, що заміна Максима Шадловського, Максима Скорика, Віталія Косяка, Тетяни Чорнобіль та Альони Цегвінцевої на інші партійні багнети зрушить політичний баланс у раді, зруйнує більшість міського голови Анатолія Бондаренка і навіть може поставити його власну постать під імовірність імпічменту. Саме тому вже зараз видно, що процес відкликання відбувається непросто і йому багато хто противиться усіма законними і не зовсім способами. Звісно, чи не основну роль тут зіграє принциповість та вміння слідувати букві закону членами Міської територіальної виборчої комісії, і напевне, через це на неї виливається багато критики з різних політичних таборів, бо який би не був результат – він не буде задовольняти всіх. Члени ж комісії наполягають, що жодних заангажованих рішень не приймали, і як доказ ще раз відтворюють для черкащан хронологію скандального процесу.

«Я завжди говорю, якщо не знаєш, як діяти, – дій по закону, – говорить голова МТВК Володимир Матюша. – Тому комісія максимально сконцентрувалась і дотрималась усіх законом прописаних формальностей у цій ситуації. Звісно, виборчий закон не досконалий, але ми не даємо йому оцінку, не даємо оцінку процесам, які відбуваються, а просто слідуємо нормам. Тож не варто нам приписувати участь у якихось політичних інтригах. І ЦВК, перевіривши нашу роботу, зробило висновок, що ми нічого не порушуємо».

Він наголошує, що МТВК як технічний колегіальний орган не має повноважень «робити» вибір чи коригувати результати волевиявлення громадян, він вивчає документи і згідно з ними приймає остаточне рішення. І головними у процесі відкликання черкаських міськрадівців стали у першу чергу люди, які були незадоволені діяльністю депутатів, яких обрали, оскільки ті вчинили нечесно навіть з тієї точки зору, що пройшли до ради під прапорами одних політичних сил, а потім переметнулись до інших. А партійні організації змушені були дослухатись волі виборців, бо, за великим рахунком, хто ж буде надалі голосувати за партію, яка у міжвиборчий період своїх виборців не чує і депутатів не контролює?

На цьому наполягає і юрист Черкаської міської виборчої комісії Микола Бунякін.

«Хочу коротко нагадати, як відбувався весь процес відкликання депутатів. 30 березня за ініціативою громадян міста відбулись збори виборців по відкликанню п’ятьох депутатів, а саме: від Партії «Вільних демократів» Шадловського, Чорнобіль, Цегвінцевої, від ВО «ЧЕРКАЩАНи» Скорика та від «Радикальної партії» Косяка. В зборах виборців у голосуванні взяли участь 413 осіб, а згідно із законом про статус депутатів місцевих рад повинно взяти участь не менше 300. Після цього Черкаську міську виборчу комісію офіційними представниками ініціативних груп, які були вибрані за зборах, було повідомлено про такі збори та розпочався збір підписів. Протягом 20 днів було зібрано підписи по кожному депутату окремо, приблизно по 2000 підписів. Після цього до МТВК були подані протоколи зборів, всі додатки, і підписні листи. Наголошу, МТВК ніяким чином не втручалась і не мала права втручатись у процес збору підписів», – наголошує Бунякін.

Як він зазначає, 22 квітня МТВК розпочала безперервне засідання з питання перевірки поданих матеріалів та підписних листів. І до 2 травня МТВК було завершено перевірку підписів та інших матеріалів на виконання вимог закону про статус депутатів місцевих рад, як того вимагає закон.

«Протягом 27 квітня до 1 травня ТВК зіштовхнулася з перешкодами з боку працівників Черкаської міської ради, які не допускали ТВК до приміщення і до виборчої документації. Ми вважаємо, що це було направлено на затягування роботи ТВК, щоб вона не могла в строк завершити цю перевірку. Законом встановлено 20-денний строк. 2 травня ТВК завершила перевірку і в зв’язку з тим, що підписи були перевірені і матеріали відповідали вимогам закону, виборча комісія звернулась до вищих керівних органів партій щодо розгляду питання по відкликанню депутатів за народною ініціативою. Це чітко прописано в законі», – описує подальший хід подій юрист МТВК.

Однак, якщо ТВК не бачила іншого законного шляху розвитку ситуації, то політичні сили, які у відкликанні були вкрай не зацікавлені, – пішли перевіреним шляхом – замарудити справи в суді. Навіть якщо рішення судів виглядатимуть відверто абсурдними – головне не допустити завершення процесу.

«На жаль, коли в нашій країні справи потрапляють до наших чесних судів, то результат спрогнозувати не може ніхто, і тривати це може невизначений період часу», – розводить руками Володимир Матюша.

А Микола Бунякін підкріплює сказане фактами:

«25 квітня Адміністративним судом міста Черкаси було винесено ухвалу стосовно депутата Шадловського, про забезпечення позову, у якій суд заборонив виборчій комісії за результатами перевірки підписів звертатись до керівного органу партії. Тому по цьому депутату ТВК не звертались. Цікаво, що по даній справі досі не призначено розгляд. Здійснюється затягування. На сьогодні комісії навіть не відомо, що саме оскаржив Шадловський, можливо, збори виборців чи дії ТВК щодо розгляду матеріалів по збоах виборців. Суд мав би направити матеріали справи до ТВК для ознайомлення, однак досі цього не зробив. ТВК неодноразово зверталася до суду з клопотанням про скасування цієї ухвали, але суд відмовляв. Аналогічні ухвали згодом були винесені і по інших чотирьох депутатах – про заборону комісії звертатись до вищого керівного органу партії – але вони вже були винесені після того, як ТВК звернулась до цих партійних органів. Тому комісія не могла взяти до уваги відповідні судові ухвали».

На сьогодні, за словами Бунякіна, виборча комісія отримала рішення вищих партійних органів про відкликання депутатів за народною ініціативою від Партії «Вільних демократів» – щодо депутатів Альони Цегвінцевої і Тетяни Чорнобіль, від «Радикальної партії» – щодо Віталія Косяка, від «ЧЕРКАЩАН» – щодо Максима Скорика.

«Щодо Шадловського, то відповідач по даній справі – а це офіційний представник ініціативної групи по збору підписів, а навіть не ТВК – подав апеляційну скаргу, і суд або скасує цю ухвалу, бо ми вважаємо її незаконною, або ні. Після цього ТВК повернеться до розгляду питання по цьому депутату, зхалежно від того, яке буде прийняте рішення. Що ж до тих депутатів, по яких було прийняте рішення вищим керівним органом партії, то вони втратили свої повноваження, і комісія на виконання вимог закону «Про місцеві вибори» розглянула питання та вирішила визнати наступних за черговістю депутатів Черкаської міської ради по Партії «Вільних демократів» із виборчого списку Наталію Даньковську та Максима Панасенка, по «Радикальній партії Олега Ляшка» – Ірину Гончаренко. По партії «ЧЕРКАЩАНИ» було також до виборчої комісії подано ухвалу суду про забезпечення позову, у якій ТВК заборонили приймати рішення по обранню наступного за черговості депутата. Таким чином по партії «ЧЕРКАЩАНи» депутат втратив свої повноваження, а наступного за черговістю комісія на сьогодні не може оголосити. Цікаво, що законом «Про місцеві вибори» прописано п’ятиденний термін для того, щоб після того, як один депутат втратив повноваження, – оголосити іншого наступного за списком. Зараз цей термін на межі прострочення. Утім, комісія вважає, що цей термін підлягає зупиненню у зв’язку із існуванням судової ухвали, яка унеможливлює прийняття такого рішення. По депутату Скорику також було подано апеляційну скаргу, і чекаємо рішення Апеляційного суду про скасування або ні цієї ухвали», – розвовідає Микола Бунякін.

Відкликані депутати спробували «зайти» з іншого боку і подали скарги до ЦВК на роботу МТВК. З цього приводу до Черкас завітала столична перевірка. МТВК, як стверджують голова і юрист, подали всі матеріали, які комісія розглядала, все листування, всі рішення, які приймались. За результатами первірки зауважень і претензій від Центральної виборчої комісії до роботи Черкаської міської виборчої комісії немає. ЦВК відхилила скарги екс-депутатів, таким чином спробувавши вивести з-під політичного удару МТВК, і давши їй можливість завершити процес відкликання.

«ЦВК дала оцінку роботі комісії. Ще раз наголошу, виборча комісія лише констатує факти, а не впливає на них. По відкликанню депутатів рішення приймали виборці і партії, а не виборча комісія. Ми лише формалізували це рішення своїм. МТВК – колегіальний орган, і відповідну крапку у процесі відкликання своїми голосами поставили 13 членів комісії із 15 присутніх», – відмежовується від політичних ігрищ голова МТВК Володимир Матюша.

Тим більше важко запідозрити виборчком в упередженості, оскільки всі 18 членів делеговані від різних партій: 3 від «Народного фронту», 2 від «Самопомочі», 2 від «Блоку Петра Порошенка», 2 від «Радикальної партії», 2 від «Опозиційного блоку», і по одному від «Сильної України», Партії «5.10», «УКРОПу», «УДАРу», Соцпартії, Партії пенсіонерів  та «УНА-УНСО». А партії «ЧЕРКАЩАНИ» та «Вільних демократів», які відкликали депутатів, взагалі не мають в ТВК своїх представників.

«МТВК також у свою чергу звернулась до Генеральної прокуратури, до СБУ і до міністра внутрішніх справ з приводу перешкоджання роботі ТВК в період із 28 квітня по 2 травня, коли комісію не допускали до приміщення, – додає юрист МТВК Микола Бунякін. – Ми звернулись уже до вищих органів, оскільки місцеві органи поліції жодних дій, спрямованих на об’єктивне розслідування, не вживають, принаймні, ми таких не побачили. Тепер ми чекаємо рішень судів стосовно депутата Шадловського і екс-депутата Скорика. У будь-якому разі комісія лише за результатами цих рішень буде приймати свої. Якщо ухвали скасують – то ТВК виконає норму закону і волю громади по відкликанню цих депутатів».

Стосовно ж тих депутатів, по яких рішення комісією було прийняте, – вони, за словами Бунякіна, зареєстровані обраними депутатами. Вони виконали всі законні вимоги: написали заяви, повідомили про відсутність у них інших представницьких мандатів. І тепер мають прийняти присягу на черговому засіданні сесії Черкаської міської ради. Але суд, не обгрунтовуючи своє рішення, виніс ще одну ухвалу про забезпечення позову, яка також на думку комісії є протиправною та протизаконною, заборонивши ТВК оголошувати цих депутатів на сесії Черкаської міської ради, чим створив перешкоди для цих депутатів у набранні їх своїх повноважень.

«На скільки нам відомо, депутати оскаржили цю ухвалу, – звертає увагу Микола Бунякін. – Але хочу звернути увагу, що всі ці ухвали стосовно виборчої комісії і всіх цих обмежень виносять чомусь лише два судді Окружного адміністративного суду: Голова суду Сергій Гарань і суддя цього суду Валентин Гаращенко. До інших суддів справи чомусь не потрапляють, тому комісія вважає, що тут вбачаються ознаки можливого втручання у автоматизовану систему розподілу справ».

Утім, попри нерайдужні настрої серед членів самої виборчої комісії, Микола Бунякін прогнозує, що процес обрання і оголошення нових депутатів затягнеться не більше, ніж на місяць, і всі рішення, які мала прийняти комісія стосовно відкликання і обрання наступних за черговістю депутатів будуть прийняті. Адже з боку виборчої комісії процедура дотримана на всі 100%. І підстав вважати, що ця процедура буде припинена, не дійшовши свого логічного завершення, немає.

«Депутати рано чи пізно набудуть своїх повноважень на сесії, бо навіть якщо сесію навмисне не будуть збирати із цієї причини, то все одно не може вона не відбуватись вічно. Закон «Про статус депутатів місцевих рад» і «Про місцеве самоврядування» передбачає, що уповноважений скликати сесію міський голова, але якщо цього не відбудеться, то депутати за своєю письмовою заявою можуть звернутись до міського голови із вимогою скликати сесію, і він буде зобов’язаний це зробити. Для цього достатньо заяв 15 народних обранців. Тут норма закону не дає можливості для чиїхось маніпуляцій», – прогнозує Микола Бунякін.

 «Наскільки мені відомо, за процесом відкликання депутатів у Черкасах пильно спостерігають не лише в Черкасах, а й ще в восьми містах країни, де виникла з тих чи інших причин подібна потреба. Як тільки ми завершимо роботу, за нашим прикладом, враховуючи наш досвід, почнуть діяти і інші виборці», – відзначає Володимир Матюша.

А от у партійних лідерів процес відкликання депутатів, що «збочили» з лінії партії, викликає набагато більше оптимізму.

«Так буде з кожним тушкою, який підступно продав громадян і команду!» – відреагував на рішення черкащан лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

«Територіальні організації партій провели потужну юридичну та організаційну роботу по підготовці і проведенню процесу відкликання за народною ініціативою депутатів Черкаської міської ради, які зрадили команду і виборців – продалися за посади, підряди, і інші корупційні мотивації»,  – додав депутат обласної ради від «радикалів» Вадим Гайович.

«Звісно, партійна диктатура – це недобре. Але і те, що депутати не дотримують партійної дисципліни, – також не годиться. Має бути порядок і баланс. Що ж до виборчої комісії, то наша справа дотримуватись закону і забезпечувати виконання волі виборців. Хоча шкода, що у Черкасах склалась традиція постійних політичних непорозумінь», – підсумовує голова МТВК.

Цікаво, що коли процес відкликання депутатів, хоч і через купу перешкод, але таки вийшов на якісь логічну фінішну пряму, у оточенні міського голови заговорили про можливість розпуску міськради. Проте для цього не існує підгрунтя – переконує Микола Бунякін із суто юридичної точки зору.

«Що ж до розпуску міської ради, то повноваження щодо призначення позачергових виборів міської ради має лише Верховна Рада України, і процедура така: міський голова, для того, щоб розпустити міську раду, повинен при наявності підстав звернутись до Парламенту з проханням вирішити питання щодо призначення позачергових виборів. Аргументи мають чітко відповідати нормам закону: не збирається протягом визначеного терміну, приймає незаконні рішення, що доведено судом. На сьогодні таких підстав немає, тож Верховна Рада навряд чи прийме подібне рішення із суто політичних міркувань, бо це і додаткове навантаження на бюджет щодо організації і проведення позачергових виборів, і це доволі складна процедура», – оцінює Бунякін шанси прихильників міського голови, який найбільш незацікавлений у перерозподілі політичних сил у раді.

І якщо політичні розклади в Черкасах завершення процесу відкликання депутатів таки порушить, то чи вплине воно кардинально – побачимо. Утім, напевне, якби політичні партії, які погодились із прагненням людей змінити депутатські персоналії в раді, не мали намір змінити загальну ситуацію, то й не починали б процесу відкликання. Пусто-порожній балаган, за яким приховували суто комерційні інтереси маленької купки «наближених» – таки дійсно дістав усіх. Зрештою лідер «Батьківщини», він же міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, і очолювана ним партія, своїми настійливими спробами монополізувати політичну ситуацію і, чого гріха таїти, фінансові потоки, дійсно догралась. Тож зміни, в очевидь, не за горами. А от які вони будуть – покаже час, а ми про це обов’язково напишемо.

Варвара Горова