У понеділок, 7 травня, відбулась прес-конференція на тему «Рівень злочинності на Канівщині». В ході заходу журналісти поцікавились у начальника відділу місцевої поліції Юрія Лугіна, чи збільшився рівень злочинності в нашому місті та районі і як розкриваються порушені кримінальні провадження.

Основний сегмент злочинності, за словами головного правоохоронця, складають майнові злочини та злочини проти життя і здоров’я особи.

Так, серед майнових злочинів цього року зареєстровано 64 крадіжки (проти 83 в минулому), розкрито 31 (проти 24). Розкриття складає 48,4%. Також цьогоріч зафіксовано 6 випадків шахрайств (проти 21), розкрито 1 (проти 3). Грабежі 1 (проти 2), розбої – 0. Проти життя та здоров’я особи: вбивства – 0 (проти 1 минулого року), тяжкі тілесні ушкодження 3 (проти 2), розкрито 1. Нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості – 5, нанесення легких тілесних ушкоджень – 12. В сфері незаконного обігу наркотиків: збути 6 (проти 3), зберігання 5 (проти 6), притон 1 (проти 1).

– Загалом як говорить статистика, то рівень злочинності зменшився. Утім збільшилася кількість саме тяжких злочинів, – говорить Ю.Лугін. – Всього зареєстровано злочинів 194 проти 226 минулого року. Тяжких та особливо тяжких 76 (проти 65), розкрито 21 (проти 14), розкриття складає 43,8% проти 36,8%.

86 кримінальних проваджень розслідувано (проти 60). З них тяжких – 26 проти 14, минулих років 19 проти 10, закрито і знято з обліку 85 проти 100. Всього розкрито 68 кримінальних правопорушень, що зареєстровані в цьому році, проти 59 в минулому. Процент розкриття складає 51,5% проти 37,1%. Тяжких та особливо тяжких розкрито 21 проти 145 (43% проти 36,8%).

За словами начальника відділу поліції, наразі в провадженні 11 слідчих перебуває понад 800 кримінальних проваджень (за 4 місяці – 844 кримінальних проваджень), тобто у провадженні кожного слідчого перебуває близько 80 проваджень. Кожна з них незалежно від складності потребує проведення слідчих дій, допитів потерпілих, свідків, проведення необхідних слідчих дій         (огляди, обшуки, тимчасові доступи, слідчі експерименти, експертизи тощо), адже доказом у кримінальному провадженні є лише той доказ, який здобутий належним процесуальним шляхом. Значно впливають на ефективність та оперативність розслідування внесення змін в чинне кримінальне процесуальне законодавство, зокрема, в частині заходів забезпечення кримінального провадження, проведення санкціонованих оглядів, обшуків, їх фіксації, забезпечення права на захист особам, які можуть бути причетними до скоєння правопорушення, призначення експертиз лише за ухвалою слідчого судді (слідчий раніше призначав сам експертизи, тепер готує клопотання, завозить в суд, суддя призначає його до розгляду, розглядає та виносить ухвалу, яку отримує слідчий та направляє у відповідну установу для проведення експертизи.

 Також є велика кадрова проблема. На сьогодні в Канівському відділі поліції при штаті 65 працівників, 19 осіб складають некомплект.

– Не хочуть чомусь іти до нас працювати, – зізнається Ю.Лугін. – Раніше служба в правоохоронних органах була престижною. Після армії багато хто йшов до нас. Тут була висока оплата, соціальний пакет, вислуга, пенсія… Наразі змінюється пенсійна реформа, що не дає стабільності. Окрім того, зовсім не змінилися критерії відбору медкомісії. І з 10-ти бажаючих лише двоє проходять медогляд для служби в поліції.