Ароматна і соковита полуниця – одна з найулюбленіших літніх ягід. Її урожай збирають з кінця травня до початку липня. У червні прилавки магазинів і ринків просто ломляться від різних сортів ягоди. Полуниця має безліч корисних властивостей, проте існують також протипоказання до її вживання. Найкориснішими вважаються ягоди, які зібрані в сезон, але в замороженому вигляді вони також корисні.

Як вибрати і зберігати полуницю?

Щоб вибрати хорошу полуницю, звертайте увагу на колір плоду і запах. Ягода не повинна бути занадто темною і повинна мати виражений приємний аромат. Хвостики не повинні легко відриватися – така полуниця вважається переспілою. Не рекомендується брати плід з плямами і недоспілими частинами. Зберігати полуницю можна в холодильнику не більше трьох днів після збору.

Чим корисна полуниця?

У ягодах полуниці містяться вітаміни А, С, РР, В, Е, К, клітковина, каротиноїди, фолієва і яблучна кислота. Полуниця багата на мікроелементи: магній, цинк, натрій, залізо, кальцій, мідь. Полуниця корисна при анемії і вагітності завдяки фолієвій кислоті. Ягода має низьку калорійність і дозволена при дієті і цукровому діабеті. Елагова кислота і антоціани в складі ягоди запобігають запальним процесам в організмі. Також в цьому продукті багато вітаміну С, який дуже корисний для здоров’я кісток і судин. Полуницю вживають для оновлення крові і поліпшення роботи серця. Її вживання підвищує настрій.

Антиоксиданти, що містяться в полуниці, допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, пригнічуючи утворення “поганого” холестерину. А також  вони покращують функцію судин та тиск, зменшуючи схильність до розвитку згустків (тромбоз). Крім того, полуниця сприяє детоксикації (очищенню) організму, допомагаючи відновити здоров’я шлунково-кишкового тракту.

У ягодах полуниці багато флавоноїдів, особливо антоціанідинів, які покращують когнітивні властивості. Скажімо, наявність ягід у раціоні може допомогти з проблемами пам’яті та уникнути розвитку таких хвороб, як хвороба Альцгеймера та деменція. Також у цій солодкій ягоді міститься значна кількість марганцю. Він важливий для нормальної роботи нервової системи та здоров’я мозку. Це мінеральна речовина, яка необхідна для формування кісткової та сполучної тканин, згортання крові тощо.

Полуницю використовують навіть у косметології, адже в ній багато вітаміну С, що добре впливає на імунітет, здоров’я шкіри, волосся та нігтів. В аптеках можна знайти масло з насіння полуниці. Воно добре зволожує шкіру і додається до різних косметичних засобів.

У чому шкода полуниці?

Полуниця є сильним алергеном, тому її не варто давати маленьким дітям і алергікам. Також через велику кількість фруктової кислоти вживання ягоди слід обмежити при гастриті, виразці, циститі і хворобах нирок. Шкода полуниці також може полягати в пестицидах, якими обробляють ягоду. Перед вживанням її можна облити окропом. В цілому при помірному вживанні цей продукт навряд чи зашкодить здоров’ю.

Цікаві факти

1. Полуниця вважається природним афродизіаком, ефект якого прирівнюється до «віагри». Цинк, що міститься в насінні полуниці, підвищує сексуальний потяг у чоловіків і жінок, а також збільшує вірогідність зачаття на 25%. Саме тому у Франції досі живе традиція готувати молодятам перед першою шлюбною ніччю солодкий полуничний супчик з вершками.

2. Незважаючи на те, що полуниця — солодка ягода, вона майже не містить цукру. Саме тому голлівудські красуні частенько «сідають» на полуничну дієту і стверджують, що таким чином можна скинути 2,5 кілограмів за 4 дні. Через низький вміст цукру полуниця рекомендована навіть людям, які страждають на цукровий діабет.

3. Полунична маска для обличчя, яку споконвіку робили і хвалили наші мами і бабусі, справді має унікальні властивості. Справа в тім, що в ягоді міститься мідь, яка стимулює процес вироблення колагену. А ще полуничний сік – справжній борець із пігментними плямами на шкірі, звужує пори та лікує вугрові висипання.

4. Замість того аби купувати відбілюючу зубну пасту, у сезон щодня купуйте по півкілограма полуниць і смакуйте ними, добре розжовуючи ягоди. Адже полуничний сік відбілює зуби навіть ефективніше за дорогу зубну пасту. До того ж полуниця нейтралізує неприємний запах із рота.

5. Полуниця – єдиний фрукт із насінням зовні, в одній ягідці у середньому 200 насінин.

6. Найбільша 230-грамова ягода полуниці, яка увійшла в історію, була вирощена і зірвана в 1983 році в США (штат Кент). Щоправда, смакові якості гігантської полунички не вразили так, як її розміри – ягода була кислою і водянистою.

7. У Бельгії існує цілий музей, присвячений ягоді полуниці.

8. У Середньовіччі полуницю вважали символом миру і процвітання, тому її подавали тільки на важливих бенкетах для вельмож і заморських гостей.

9. В італійському місті Немі щороку влітку проходить свято полуниці. У велику чашу насипають тисячі кілограмів полуниці, а потім заливають все більшою кількістю шампанського. І всі перехожі можуть пригоститися ласощами.

10. Крім червоної, існує ще й біла полуниця. Вона з’явилася в середині 18 століття в результаті схрещування різних сортів дикої полуниці. Зараз цей вид загублений, а сучасна біла полуниця — гібрид червоної полуниці та ананаса.

Клубніка, полуниця чи – суниця садова?

Як говорить заступник директора по науковій роботі Інституту садівництва Національної академії аграрних наук (НААН) Олександр Ярещенко, з наукової (ботанічної) точки зору вирощують суницю садову (Fragaria ananassa), прямий переклад з латині – ананасну. Клубніка – це інший вид (Fragaria moschata), в культурі зустрічається рідко. Суниця та, що дрібна – це Fragaria vesca, культурні сорти називають суницею місячною або альпійською. На пострадянському просторі часто суницю садову помилково називають клубнікою, бо справді існує стереотип, що суниця росте в лісі і дрібна. Полуниця – це фактично синонім назви суниця садова, який зазвичай вживають в західних регіонах України.

Полунична смакота від Євгена Клопотенка

Салат з полуницею, томатами і базиліком

Візьміть 300 г полуниці, 300 г томатів чері, 30 г листя базиліка, 1 ст. л. насіння соняшника (очищеного), 1 ч. л. бальзамічного оцту, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. оливкової олії, сіль до смаку.

Полуницю добре промийте, очистіть від хвостиків і поріжте на 2 частини. Томати чері також поріжте навпіл. Листя базиліка обірвіть з гілок і гілки викиньте. Змішайте в невеликій ємності бальзамічний оцет, лимонний сік і оливкову олію. Викладіть полуницю, томати і листя базиліка в салатник, злегка перемішайте, додайте насіння соняшнику і соус. Посоліть за смаком.

Хочете зробити салат більш поживним, додайте до кожної порції кілька шматочків свіжої моцарели. Якщо вам не подобається смак бальзамічного оцту, можете використовувати червоний винний оцет.

Салат із полуниці зі щавлем

Візьміть 200 г полуниці, 100 г стебел селери, 50 г листя щавлю, 1 ч. л. насіння чорного кунжуту, 1 ч. л. цукрової пудри, 1 ст. л. оливкової олії, сіль та перець до смаку.

Полуницю помийте і поріжте навпіл. Щавель помийте, відріжте нижні стебла і порвіть листя руками. Стебла селери поріжте тонкими часточками. Змішайте в салатнику полуницю, селеру і листя щавлю. Заправте оливковою олією, додайте цукрову пудру і насіння кунжуту.

Салат із перловкою та полуницею

Для салату візьміть ½ склянки перловки, 1,5 склянки води, 200 г полуниці, 12 гілочок кінзи. Для заправки: 1 ст. л. меду, 3 ст. л. оливкової олії, сік ½ лимона, сіль і перець до смаку.

Перловку замочіть на 1-3 години, потім промийте та варіть до готовності. Пам’ятайте, що перловка не повинна розваритися, зернятка повинні залишитися пружними. Візьміть 200 г полуниці, помийте, висушіть паперовим рушником і поріжте половинками. Далі візьміть 12 гілочок кінзи, помийте й дрібно порубайте. Кінзу, полуницю та перловку з’єднайте в окремій мисці. Приступайте до приготування заправки: змішайте 1 ст. л. меду, 3 ст. л. оливкової олії, сік половини лимона та додайте сіль і перець до смаку. Заправте салат, перемішайте й можна подавати до столу.

Полуничне варення з базиліком і ваніллю

Візьміть 1 кг полуниці, 500 г цукру, 20 г листків базиліку, 20 г ванільного цукру.

Полуницю (1 кг) добре промийте та очистьте від хвостиків. Пошкоджені чи гнилі ягоди не використовуйте для варення, бо воно може забродити. Перекладіть в каструлю, засипте 500 г цукру та дайте настоятися 20-30 хвилин, щоб ягоди пустили сік. Ми не радимо зменшувати кількість цукру, навіть, якщо полуниця солодка, а ось збільшити за бажанням можете. У вас вийде більш «тягуче» варення. Поставте каструлю на середній вогонь і доведіть до кипіння, періодично помішуючи ложкою. Варіть варення 5-10 хвилин після закипання. Додайте чисті сухі листки фіолетового або зеленого базиліку (20 г), за бажанням ванільний цукор (20 г) і варіть ще 1-2 хвилини. Розкладіть по стерильних банках і закрийте кришками. Переверніть кришкою вниз та залишіть на добу.

Полуничне варення з чорним шоколадом

Візьміть 1 кг полуниці, 500 г цукру, 80 г чорного шоколаду.

Візьміть 1 кг полуниць, очистіть від хвостиків,  добре промийте під струменем холодної води та обережно обсушіть від лишньої вологи паперовим рушником. Перекладіть ягоди в каструлю, засипте 500 г цукру і дайте постояти 20-30 хвилин, щоб полуниця пустила сік. Подрібніть плитку чорного шоколаду вагою 80 г за допомогою ножа чи руками. Поставте каструлю з ягодами та цукром на середній вогонь і доведіть вміст до кипіння, періодично помішуючи ложкою. Після закипання суміш варіть ще 5-10 хвилин. Додайте до варення шматочки чорного шоколаду і варіть ще 5 хвилин. Розкладіть по стерильних банках і закрийте кришками. Зберігати в прохолодному місці.