У період встановлення зимового режиму погода на Черкащині звичайно нестійка. Виходи південних циклонів, з якими пов’язані складні та небезпечні погодні умови: снігопади, ожеледь, налипання мокрого снігу, повторюються майже кожного року. І почастішали в останні 30 річчя, що пов’язано з глобальним потеплінням. Розповів головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.


13 грудня 2022 року активний циклон з півдня зумовив на Черкащиніснігопади, налипання мокрого снігу та подальше зниження температури до 6-11° морозу. А у західних районах області на поверхні снігу зареєстровано -18°. Такі погодні умови призвели до утворення ожеледиці на дорогах та тротуарах. По області випало 7-13 мм опадів у вигляді снігу, що відповідає 20-40 % місячної норми.
Метеорологічні станції області, крім міст Умань та Жашків, зафіксували значний сніг, що відповідає критерію небезпечного метеорологічного явища І рівня небезпечності.

Сьогодні на ранок висота снігового покриву по області становить 8-14 см. Минулої ночі циклонічний вихор, який приніс снігопади та ускладнював погоду впродовж майже 12 годин, відійшов за межі України на центральну росію.

14-15 грудня Черкащина перебуватиме під впливом антициклону із заходу, тому спостерігатиметься без істотних опадів погода з плмірними морозами вночі -4..-9°, а вдень +2..-3°.