З метою попередження та виявлення незаконних рубок, браконьєрства та інших лісопорушень працівники державної лісової охорони постійно, згідно окремо встановлених графіків, патрулюють ліси Черкащини. Інформує пресслужба лісового та мисливського господарства.

Так, упродовж 2022 року в лісгоспах області функціонувало 37  мобільних рейдових груп з охорони лісів від лісопорушень, проведено 1830 рейдів, складено 48 протоколів та актів за незаконні рубки деревини загальним обсягом 116,7 кбм.  Вісім справ щодо незаконних рубок передано до правоохоронних органів. Окрім того, протягом минулого року складено 60 протоколів за порушення правил полювання, 124 – за засмічення лісів та за порушення правил пожежної безпеки в лісах.

У лісових насадженнях держлісгоспів для виявлення та фіксації лісопорушень використовують 72 фотопастки. Лісівники періодично міняють їх місцерозміщення у лісових масивах. Всі автомобілі рейдових груп обладнані GPS-трекерами, а працівники мають при собі засоби фото та відеофіксації.

Варто додати, що держлісгоспи постійно  співпрацюють з правоохоронними органами та здійснюють спільні заходи у напрямку недопущення лісопорушень та незаконних рубок, а також попередження порушень лісомисливського законодавства.

До слова, розпорядженням Голови Черкаської ОВА №484 від 17.11.2022 року на території Черкаської області діє заборона на відвідування лісів. Це стосується і в’їзду до них транспортних засобів (крім транзитних шляхів).

Водночас, діють винятки:

  • транспорт, що використовується військовими формуваннями, правоохоронними органами, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, постійними лісокористувачами, користувачами мисливських угідь під час виконання своїх повноважень;
  • техніка для лісогосподарських потреб.

Розпорядження діє на період воєнного стану.