Як сьогодні відбувається навчальний процес у міських школах і дитсадках, скільки педагогів та дітей вже перехворіли на COVID-19, який відсоток дітей хворіє на ГРВІ, УманьNews.City розповіла начальник відділу освіти Ірина Миколенко. Також вона зазначила, що в умовах пандемії батьки мають можливість обрати для своєї дитини різні форми навчання.

Через збільшення захворюваності, з 15 по 23 жовтня в Умані на дистанційній формі здобуття освіти були дев’ять закладів загальної середньої освіти: ЗОШ №1, НВК – міська гімназія, ЗОШ №№ 3, 4, 8, 11, 12, 14, НВК №17. На сьогодні усі навчальні заклади працюють у звичному режимі.

— З початку 2020/2021 навчального року підтверджений діагноз захворювання на коронавірусну інфекцію, за даними Уманського лабораторного відділення державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я», мали:

62 працівники закладів освіти, що становить 3,1% від загальної кількості працівників, з них 56 педагогічних працівників;
6 технічних працівників;
12 учнів закладів загальної середньої освіти;
1 вихованець закладу дошкільної освіти.

На самоізоляції з вересня по листопад 2020 року перебували 441 учень закладів загальної середньої освіти, що становить 5% від загальної кількості школярів та 59 вихованців закладів дошкільної освіти, що становить 2% від загальної кількості вихованців, — повідомила начальник відділу освіти Ірина Миколенко. — Захворюваність на ГРВІ серед учнів закладів загальної середньої освіти становить 5,7%, закладів дошкільної освіти 1,7%, захворюваність на ГРВІ серед педагогічного та технічного персоналу закладів загальної середньої освіти становить 1,7%, а закладів дошкільної освіти — 1,3%.

З 1 серпня до 31 грудня 2020 року на всій території України продовжено дію карантину. Враховуючи внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти забороняється лише у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти, говорить Ірина Миколенко:

— У зв’язку із ситуацією, що склалася в нашому місті, навчання у закладах освіти проходить за особливими правилами. Якщо ви, шановні батьки, хвилюєтеся, що ваша дитина може в школі захворіти чи принести хворобу в сім’ю, ви маєте право вибрати альтернативну форму навчання, таку як сімейне навчання чи екстернат. Найбільш доступною формою є саме сімейна або домашня освіта, оскільки перейти на неї можна без певних причин, достатньо лише заяви батьків або осіб, які їх заміняють.

Як розповіла Ірина Олександрівна, навчатися за екстернатною або сімейною формою можуть учні, чиї батьки бажають та готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах, тому що відповідальність за здобуття освіти дітьми несуть саме вони.

— За більш детальною інформацією щодо організації освітнього процесу для своєї дитини ви можете звернутися до директора закладу, де навчається ваша дитина. Звичайно, це нелегка робота: планувати та навчати дитину вдома. І тут у пригоді вам можуть стати розробки онлайн уроків, презентації, відео тощо, — зазначає очільниця відділу освіти.

Наявність дезінфекторів і антисептиків — сьогодні обов’язкова умова для здійснення освітнього процесу в умовах всесвітньої пандемії.

— Хочу повідомити, що заклади дошкільної та загальної середньої освіти мають обов’язковий 5-ти денний запас антисептичних засобів для рук та дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь. Крім того, надійшла субвенція державного бюджету в сумі 1 134 186 грн. для закладів загальної середньої освіти на придбання дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь та антисептиків для рук. На даний час проводяться тендерні процедури, — розповіла начальник відділу освіти Ірина Миколенко.