За допомогою позбавлених мандатів депутатів від проросійської ОПЗЖ у Каневі ділки хочуть роздерибанити кілька десятків мільйонів гривень із бюджету! Через блокування засідань сесії за майже півтора року на рахунках міста назбиралась кругленька сума, яка мала б піти на потреби міста та Збройних сил України. І ці гроші вже явно впали комусь в очі, однак між ними і цими жадібними руцями, стоїть міський голова Ігор Ренькас. Тож нині в Каневі пожвавився тиск на нього, щоб всіма можливими способами позбавити його повноважень, і дати можливість так званій опозиції у Канівській міській раді розподілити бюджетний залишок.

Як наше видання неодноразово писало раніше, історія почалась із того, що місцева так звана опозиція із «Батьківщини», «Європейської солідарності» та ПП «Партії зелених України» спробувала взяти під контроль міського голову та бюджет міста, однак не зібрала необхідних голосів у міській раді. Союзниками цих типу патріотичних партій були три депутати від проросійської ОПЗЖ. Одначе після початку війни, 5 квітня 2022 року, представників колабораціоністської партії Медведчука було позбавлено депутатських мандатів на сесії Канівської міської ради під жорстким тиском громадськості. Тоді жителів міста обурило, що вказані депутати вичікували із осудом російської агресії, ніби хотіли дочекатись, чи окупує ворог місто Канів. Однак згодом, коли ворога було відкинуто від столиці, і стало ясно, що в Канів він не зайде, ОПЗЖисти почали виправдовуватись. А тоді, в очевидь, вся ця політична компанія знайшла собі і впливових покровителів у високих владних кабінетах. Бо після 5 квітня місцева опозиція використала як привід назване рішення сесії, і заблокувала на півтора року (!) роботу сесії, зірвавши всі (!) її засідання, не дозволивши прийняти бюджет на 2023 рік і виділити допомогу ЗСУ та визволеним регіонам. При цьому за явний саботаж ніхто із заколотників не поніс жодної відповідальності, що дуже дивно, погодьтесь. Паралельно, також явно за чийогось високого курування, у судах почали задовольняти позови ОПЗЖистів, щоб відновити їхній депутатських статус рішеннями Феміди. Все – для того, щоб таки збити в раді необхідну більшість, а якщо і не вдасться, то, можливо, усунути Ренькаса з посади, ввівши пряме правління воєнної адміністрації.

І закумульвоний бюджетний ресурс, схоже, став додатковим стимулом для цих диструктивних політичних рухів.

Звісно, зважаючи на зруйновані рашистами міста, відпрацьовані за наводками згідно із посібниками регіоналів, чесні депутати від ОПЗЖ мали б добровільно відмовитись від своїх мандатів, як це зробили сотні їхніх колег в усій країні. Але це не про канівських кадрів. У тісній спілці з ЄС, Батьківщиною та «Партією зелених України» вони продовжують колотити громаду. Цікаво, що медведчуківцям допомагають саме ті політичні сили, представники яких в Верховній Раді гучно і часто виступають про заборону та позбавлення мандатів колаборантів.

Але ж гроші і влада, очевидно, засліплюють. А можливість подерибанити бюджет міста, в якому лишаються кошти наприкінці року, – неабияк п’янить. Бюджет міста, який вони самі, опозиційні депутати, протягом року під різними приводами не затверджували! Схоже на ретельно спланований і чиєюсь впливовою рукою зрежисований план. Згодні?

Якби не безкарна впертість цих, з дозволу сказати, обранців громади, то у Каневі вже багато могло б бути зреалізовано потрібних справ – і допомога ЗСУ, і допомога постраждалим регіонам Херсонщини, і допомога громадянам міста у складних обставинах. Але ж ні. Однак варто пам’ятати, що якщо тил забуде, де є фронт, то фронт буде там, де зараз тил. Чи не до цього все це в дальшій перспективі і підштовхується?

Варвара Горова