Пожежа поблизу ЧАЕС викликала жвавий інтерес та обговорення у населення, у тому числі і у черкасців. Як відомо, горіння лісу та сухої рослинності у Чорнобильській зоні пов’язують із можливим підвищенням радіаційного фону.

За інформацією начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, на ранок 6 червня пункти спостережень гідрометеослужби області фіксували значення гамма – фону в межах 11-14 мкР/год. Ці величини не перевищують значень за останній місяць. Також у самому м. Чорнобиль рівень радіаційного фону теж не зазнав підвищення.

Проте, не виключено, що продукти горіння із Чорнобильської зони можуть потрапляти на територію Черкаської області при посилених вітрах північного та північно-західного напрямку.

За прогнозом, погодні умови 6 та 7 червня можуть сприяти слабкому переносу продуктів горіння в південно-східному напрямку, тобто у напрямку Черкаської області. Але вже з 8 червня вітер змінить свій напрямок на південно-східний і перенос у напрямку Черкащини припиниться.

З огляду на таку ситуацію, чутки і повідомлення про загрозливу радіацію від горіння у Чорнобильській зоні для жителів області не мають підстав. 

Моніторинг екологічної ситуації продовжується фахівцями гідрометслужби і про її зміни населення і органи влади будуть оперативно нами інформуватися.