Наразі у Черкаській обласній дитячій лікарні перебувають 55 учнів. У відділенні інтенсивної терапії немає жодного потерпілого, стан усіх дітей оцінюється як задовільний.  Повідомив речник обласного управління ДСНС Констянтин Проценко.

Загальні симптоми захворювання із яким до лікувального закладу поступили діти та дорослі: нудота, запаморочення, головний біль. Крім дітей, із аналогічними симптомами до Черкаської обласної лікарні госпіталізовано 4 дорослих (троє вчителів і одна технічний працівник).

Подія сталася 8 травня під час шкільної лінійки в загальноосвітній школі №8 м. Черкаси, вул. Смілянська, 88/2. Постраждалі почали втрачати свідомість, відчували нудоту. Адміністрацією школи була організована евакуація учнів за межі будівлі школи. Загалом на заході перебувало 424 учні та 26 вчителів.

Фахівці хіміко-радіологічної лабораторії АРЗ СП Управління ДСНС України у Черкаській області на території школи провели заміри повітря та ґрунту, на вміст небезпечних хімічних речовин. Перевищень вмісту хімічних речовин понад гранично – допустимої концентрації не виявлено (аміак – 0 мг/м3; хлор – 0 мг/м3, сірководень – 0 мг/м3, горючі гази – 0 мг/м3). Рівень кисню в повітрі – 20,9% (при нормі – від 19 до 23%).

Лабораторією Держпродспоживслужби м. Черкаси взято проби повітря, води з системи централізованого водопостачання школи та бутильованої питної води для дослідження на вміст небезпечних речовин. За результатами досліджень атмосферного повітря на вміст фенолу, формальдегіду, сірководню, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, аміаку перевищень гранично допустимих максимально разових концентрацій не виявлено.

В учбових класах та виробничих приміщеннях школи проведені виміри потужності гамма-випромінювання та бета-забруднення поверхонь, перевищення нормативних рівнів не виявлено. Лабораторні дослідження за іншими показниками продовжується.

Промисловою лабораторією ПАТ «Азот» проведена перевірка на вміст окислів азоту та вуглецю, а також аміаку. Перевищень понад ГДК не виявлено.

Підрозділом Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби проведена хімічна розвідка приміщень та прилеглої території ЗОШ №8 на вміст бойових отруйних речовин та хімічно-небезпечних речовин. За результатами обстеження перевищень граничних рівнів не виявлено.

Психологічною групою Управління ДСНС надавалася психологічна допомога учням та вчителям, а також батькам учнів, що поступили до обласної дитячої лікарні.

На місці події був створений штаб з ліквідації НС, до складу якого увійшли спеціалізовані служби області та міста Черкаси. З метою визначення першочергових заходів щодо локалізації та ліквідації осередку події, надання допомоги потерпілим було проведено засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС під головуванням голови Черкаської ОДА Ткаченка Ю.О.

У відповідності до доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, аналізи відібрані з місця події передані до Київського інституту екології та токсикології, лабораторії токсикології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України, а також до німецької «Лабораторії Др. Редгера» розташованої у місті Київ.