Одним з пріоритетних напрямків роботи Черкаської місцевої прокуратури є забезпечення дотримання вимог законодавства України при організації харчування вихованців навчальних закладів, в тому числі, при закупівлі продуктів харчування. Повідомляють у прес-службі Черкаської місцевої прокуратури.

Зокрема, вивченням тендерної документації на закупівлю продуктів харчування, напоїв та супутньої продукції для дошкільних навчальних закладів міста Черкаси, а також укладених договорів поставки встановлені непоодинокі випадки порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» в частині збільшення закупівельної ціни на деякі продукти.

Так, 30.05.2017 між департаментом економіки та розвитку Черкаської міської ради, департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та одним з підприємств міста Черкаси укладено договір поставки продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів міста. Одним з різновидів товару, що має поставляти підприємство, є яйця курячі столові I категорії за ціною 2 грн. 0 коп. за одиницю.

В подальшому, сторонами неодноразово укладалися додаткові угоди про збільшення  ціни на даний товар, в зв’язку з чим, на кінець 2017 року закупівельна ціна (згідно додаткової угоди до договору від 22.12.2017) становила 4 грн. 69 коп. за одиницю.

Беручи до уваги, що сторонами не дотримано порядку змін істотних умов договору про закупівлю, визначеного Законом України «Про публічні закупівлі», Черкаською місцевою прокуратурою до господарського суду Черкаської області подано позовну заяву про визнання недійсними укладених додаткових угод в частині збільшення ціни на яйця курячі столові I категорії та стягнення надміру сплачених бюджетних коштів на користь департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради в сумі 104705 грн. 79 коп.

З аналогічних підстав, до суду подано позовну заяву про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю, якими збільшено закупівельну ціну на апельсини, яблука свіжі, сухофрукти суміш (яблука, груші), моркву, буряк, цибулю, перець, гарбузи, петрушку, капусту свіжу, капусту квашену, томатну пасту, горошок зелений консервований, квасолю консервовану, томати солоні та огірки солоні, а також стягнення безпідставно сплачених бюджетних коштів в  сумі 100147 грн. 01 коп.

На даний час судовий розгляд триває. Незважаючи на позицію представників департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради (одного з позивачів) про відсутність підстав для задоволення позовних вимог, Черкаською місцевою прокуратурою й надалі відстоюються інтереси держави та вживаються заходи, спрямовані на їх відновлення.

Разом з тим, на даний час вивчається документація щодо дотримання законодавства при збільшенні закупівельної ціни на інші продукти харчування для дошкільнят, за результатами чого, при наявності достатніх правових підстав, будуть вжиті заходи прокурорського реагування.